Francuski Tramp objasnio zbog čega Rusija ne veruje NATO: Amerikanci nisu ispunili obećanja

07.12.2021

18:10

0

U intervjuu za francusku novinsku mrežu BFM TV, političar je rekao da je Ukrajina sastavni deo Rusije „vekovima“

Francuski Tramp objasnio zbog čega Rusija ne veruje NATO: Amerikanci nisu ispunili obećanja
profimedia-0646562239 - Copyright Profimedia

Francuski predsednički kandidat Erik Zemur tvrdi da je oprezan stav Rusije o proširenju NATO-a na istok legitiman, što je, kako je rekao, pitanje koje treba razmotriti u svetlu odnosa između Moskve i Kijeva.

U intervjuu za francusku novinsku mrežu BFM TV, 63-godišnjak je rekao da je Ukrajina sastavni deo Rusije „vekovima“, zbog čega je istakao da se „mora shvatiti da Rusi ne žele da vide kako se Amerikanci i NATO iskrcavaju na njihovim granicama“.

Deo razloga se odnosi na neuspeh Vašingtona da ispuni svoja obećanja data Moskvi krajem 1980-ih i početkom 1990-ih, prema Zemuru.

- Želim da vas podsetim da je predsednik SAD Džordž Buš Stariji, kada je srušen Berlinski zid i kad se raspao Sovjetski Savez, obećao sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu da Amerika neće raspoređivati svoje trupe blizu granica Rusije - rekao je predsednički kandidat koji je nedavno obelodanio da je odlučio da uđe u trku za mesto šefa države.

On je dodao da je, s obzirom na to da „Amerikanci nisu ispunili svoja obećanja“, apsolutno „legitimno“ da je Rusija „veoma oprezna“ u pogledu neprestanog napredovanja NATO-a ka svojim granicama.

Profimedia
 

Ove izjave dolaze usred tinjajućih tenzija između Moskve i Vašingtona zbog onoga što SAD opisuju kao gomilanje ruske vojske u blizini njene granice sa Ukrajinom.

Moskva je više puta demantovala optužbe Zapada o „agresivnim akcijama”, ističući da ne planira nikoga da napadne, kao i da se navodi o „ruskoj agresiji” koriste kao izgovor za raspoređivanje sve više vojne opreme i trupa NATO-a bliže granicama Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je napomenulo da su izjave Zapada o spremnosti da pomogne Kijevu da obuzda „rusku pretnju“ i smešne i opasne.

Ambasada Rusije u Vašingtonu zauzvrat je u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici podvukla da „Rusija ne predstavlja pretnju nijednoj zemlji“.

- Raspoređivanje ruskih trupa na teritoriji nacije naše je suvereno pravo i nikoga se ne tiče. NATO i njegove države članice su te koje bezobzirno pomeraju svoje vojne snage i infrastrukturu ka ruskim granicama - istakla je ambasada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike