Nove pretnje i pritisci: Bela kuća otkrila detalje razgovora Bajdena i Putina

07.12.2021

19:39

0

Dvojica lidera održala su danas video-sastanak koji je trajao nešto više od dva sata

Nove pretnje i pritisci: Bela kuća otkrila detalje razgovora Bajdena i Putina
Tan2021-12-6_224558325_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio na „snažne ekonomske i druge protivmere“ koje bi usledile u slučaju da Moskva započne vojni sukob, saopštila je Bela kuća.

- Predsednik Bajden je izrazio duboku zabrinutost SAD i naših evropskih saveznika zbog povećanja ruskih snaga oko Ukrajine i jasno stavio do znanja da ćemo odgovoriti snažnim ekonomskim i drugim merama u slučaju vojne eskalacije - navodi se u saopštenju Bele kuće.

Bajden je, prema saopštenju, ponovio svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvao na smanjenje tenzija na granici.

Dvojica lidera održala su danas video-sastanak koji je trajao nešto više od dva sata, a tokom kog su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima u američko-ruskim odnosima, koji su, kako navodi Rojters, pali na najnižu tačku od kraja Hladnog rata.

Kremlj, koji je pre današnjeg sastanka saopštio da ne očekuje nikakve pomake, negirao je da ima nameru da napadne Ukrajinu i poručio da su ruske trupe odbrambene, a Putin i Bajden su se složili da njihovi timovi prate situaciju, navodi Rojters.

Obe strane izrazile su očekivanja da će Bajden i Putin moći da uskoro u ličnom i neposrednom susretu razgovaraju o vezama između dve države, ekonomskim sankcijama SAD i navodnim ruskim sajber-napadima na američke kompanije, navodi Rojters.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike