Objavljeni novi satelitski snimci ruske vojske na granici sa Ukrajinom: Amerika strahuje da se Moskva sprema za invaziju

07.12.2021

12:15

0

Američki mediji se pozivaju na neimenovane zvaničnike

Objavljeni novi satelitski snimci ruske vojske na granici sa Ukrajinom: Amerika strahuje da se Moskva sprema za invaziju
rusija-ukrajina1 - Copyright Profimedia

Američki mediji nastavljaju da iznose tvrdnje da se ruske snage gomilaju uz granicu sa Ukrajinom i, navodno, pripremaju za moguću invaziju.

Nakon što je Vašington post objavio dokument američkih obaveštajnih službi sa kartom navodnih planova za rusku invaziju Ukrajine i satelitskim snimcima ruskih pojačanja uz granicu, Foks njuz je u ponedeljak objavio nove, još detaljnije satelitske snimke gomilanja ruskih snaga uz granicu sa Ukrajinom.

Foks njuz je snimke dobio od američke satelitske kompanije "Maksar Tehnolodžis", koja ih je prikupila u poslednjih mesec dana. Objavljeni snimci navodno prikazuju nekoliko lokacija na zapadu Rusije, kao i jednu na Krimu, na kojima su raspoređene ruske taktičke borbene grupe koje sadrže vojnike i opremu, odnosno teško naoružanje i vojna vozila.

Profimedia
 

Inače, Vašington post je nekoliko dana ranije objavio neklasifikovani obaveštajni dokument pod naslovom "Potencijal za 175.000 ruskih snaga blizu Ukrajine: Dokazi planiranja i nedavnog kretanja artiljerije, opreme i ljudstva", za koji je dobio potvrdu i od američkih zvaničnika.

 

 

- Ruski planovi predviđaju vojnu ofanzivu na Ukrajinu već početkom 2022. godine sa razmerom snaga dvostruko većim od onoga što smo videli prošlog proleća tokom ruskih vanrednih (vojnih) vežbi u blizini ukrajinskih granica. Planovi uključuju opsežno kretanje 100 taktičkih grupa bataljona sa procenjenih 175.000 ljudi, zajedno sa oklopom, artiljerijom i opremom - otkrio je zvaničnik administracije za ovaj medij govoreći anonimno.

Profimedia
 

Neklasifikovani dokument američke obaveštajne službe koji su ove američke novine objavile, a koji uključuje satelitske fotografije, prikazuje ruske snage koje se okupljaju na četiri mesta.

Trenutno je raspoređeno 50 taktičkih grupa na bojnom polju, zajedno sa "novopristiglim" tenkovima i artiljerijom, navodi se u dokumentu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike