Komunistička partija Kine prozvala SAD: Oni ne mogu da drže predavanja o demokratiji

04.12.2021

12:36

0

Ni Kina ni Rusija nisu među 110 vlada koje su pozvane na Bajdenov dvodnevni virtuelni "Samit za demokratiju", koji počinje u četvrtak

Komunistička partija Kine prozvala SAD: Oni ne mogu da drže predavanja o demokratiji
Tan2021-12-1_94634230_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan, Pool, File

Komunistička partija Kine oštro je kritikovala američku demokratiju i globalni samit o demokratiji, čiji je domaćin sledeće nedelje predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden.

Kako je naveo Tijan Peijan, zamenik direktora Kancelarije za istraživanje politike KP, partijski zvaničnici su se pitali kako polarizovana zemlja, koja se nemarno odnosila prema kovidu 19, može da drži predavanja drugima i istakli su da su napori da se drugi primoraju da kopiraju zapadni demokratski model osuđeni na propast, preneo je AP.

Peijan je za veliki broj preminulih od koronavirusa u SAD okrivio političke sporove i podeljenu vladu od najvišeg do najnižeg nivoa, dodajući da "takva demokratija biračima ne donosi sreću već katastrofu".

Ni Kina ni Rusija nisu među 110 vlada koje su pozvane na Bajdenov dvodnevni virtuelni "Samit za demokratiju", koji počinje u četvrtak, a Peking je dodatno razbesnelo učešće Tajvana.

Odnosi SAD i Kine ostali su zategnuti uprkos virtuelnom samitu između Bajdena i predsednika Kine Sija Ðinpinga prošlog meseca.

Američki predsednik je više puta pozivao SAD i njihove saveznike da pokažu da demokratije mogu ponuditi čovečanstvu bolji put ka napretku od autokratija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike