Pokreće se istraga protiv predsednika Brazila: Bolsonaro na udaru zbog izjave o koroni i sidi

04.12.2021

09:25

0

Posle neprimerenih komentara privremeno je suspendovan sa Fejsbuka i Jutjuba

Pokreće se istraga protiv predsednika Brazila: Bolsonaro na udaru zbog izjave o koroni i sidi
Tan2021-11-24_22541346_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Raul Spinasse

Sudija brazilskog Vrhovnog suda Aleksandar de Moraeš naložio je pokretanje istrage protiv predsednika Žaira Bolsonara zbog toga što je tokom emitovanja uživo na više platformi društvenih mreža u oktobru rekao da vakcine protiv kovida 19 mogu da povećaju šanse za dobijanje AIDS-a.

Bolsonaro, koji je odbio da primi vakcinu, privremeno je suspendovan sa Fejsbuka i Jutjuba nakon svojih komentara, preneo je Rojters.

Odluka sudije Aleksandra de Moraeša usledila je kao odgovor na zahtev istražnog komiteta Senata, poznatog kao CPI, koji je u oktobru utvrdio da je Bolsonaro počinio devet krivičnih dela u vezi sa rukovanjem pandemijom koronavirusa, uključujući zločine protiv čovečnosti.

Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo
 

CPI je već predao svoj izveštaj na otprilike 1.300 stranica kancelariji glavnog tužioca Brazila (PGR) u oktobru, iako malo ko očekuje bilo kakvu značajnu akciju s obzirom na to da je trenutnog glavnog tužioca u zemlji imenovao Bolsonaro.

U praksi, Moraešova odluka implicira da će on pomno nadgledati istragu o PGR-u, pošto Vrhovni sud ne sprovodi sopstvene istrage.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike