Omikron soj muči i lekare: Ponovo se oglasila SZO, evo šta su poručili

28.11.2021

19:09

0

SZO navodi da istraživači u Južnoj Africi, gde se soj prvi put pojavio, i ostatka sveta, izvode studije kako bi bolje sagledali sve aspekte omikrona,

Omikron soj muči i lekare: Ponovo se oglasila SZO, evo šta su poručili
korona covid - Copyright AP Photo/Michael Probst

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je večeras da se još ne zna da li je novi soj korona virusa omikron opasniji od prethodnih, niti se još zna da li je zarazniji u odnosu na prethodne varijante, posebno u odnosu na dominantnu deltu.

SZO navodi da istraživači u Južnoj Africi, gde se soj prvi put pojavio, i ostatka sveta, izvode studije kako bi bolje sagledali sve aspekte omikrona, preneo je sajt SZO.

- Broj zaraženih u Južnoj Africi raste u oblastima pogođenim ovim sojem, ali epidemiološke studije su u toku da se shvati da li je taj broj obolelih zbog omikrona ili drugih faktora. I dalje se ne zna da li ovaj soj izaziva opasniji tok kovida. Preliminarni podaci pokazuju da postoji povećan broj hospitalizacija u Južnoj Africi, ali je to možda zbog toga što se u svetu povećava broj obolelih, a ne zbog omikrona. Zasad nema informacija da su simptomi povezani sa omikronom drugačiji od ostalih sojeva - dodaje se u saopštenju.

SZO ističe da preliminarni rezultati pokazuju da možda postoji povećani rizik od reinfekcije zbog omikrona, ali su informacije ograničene.

Kada je reč o vakcinama, SZO naglašava da radi sa tehničkim partnerima iz sveta da shvati potencijalni uticaj soja na postojeće kontramere, uključujući i vakcine.

- Vakcine ostaju ključne u smanjivanju težeg oblika bolesti ili smrti, uključujući i dominantnu deltu - ističe se.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike