Omikron soj opasno preti! Izrael zatvara granice

28.11.2021

06:38

1

Premijer Naftali Benet je rekao u saopštenju da će zabrana biti na snazi 14 dana

Omikron soj opasno preti! Izrael zatvara granice
jerusalem-597025_1920 - Copyright Pixabay

 Izrael je odlučio da zabrani ulazak svim stranim državljanima zbog novog omikron soja korona virusa i tako postane prva zemlja koja će zatvoriti svoje granice potpuno kako bi sprečila širenje pandemije.

Izraelska vlada će ponovo uvesti i antiterorističku tehnologiju praćenja telefona radi testiranja kontakata da bi suzbila širenje ovog novog soja, prenosi Rojters.

 

 

Premijer Naftali Benet je rekao u saopštenju da će zabrana biti na snazi 14 dana.

Do sada je u zemlji potvrđen jedan slučaj novog soja i testira se sedam sumnjivih.

I Velika Britanije je pooštrila mere zbog novog soja korona virusa. 

Šta znamo o omikronu?

Pixabay
 

 

Nova varijanta kovida B.1.1.529 prvi put je detektovana nedavno u Južnoafričkoj Republici. Ministar zdravlja ove države Džo Fala rekao je da su naučnici zabrinuti posle ovog otkrića zbog velikog broja mutacija i brzog širenja ovog soja među mladim ljudima u Gautengu, najmnogoljudnijoj provinciji u zemlji.

Govoreći na onlajn konferenciji za novinare u četvrtak, Fala je istakao da je Južna Afrika doživela „eksponencijalni porast" broja novozaraženih u periodu od četiri do pet dana i upozorio da se čini da nova varijanta doprinosi tome.

U roku od nekoliko dana nakon što je varijanta identifikovana još neke zemlje detektovale su slučajeve soja B.1.1.529, koji se sada zove omikron. Infekcije njime potvrđene su u Belgiji, Hongkongu i Izraelu, gde je najmanje jedan slučaj identifikovan kod putnika koji se vraćao iz Malavija, dok su druga dva sumnjiva slučaja smeštena u izolaciju.

Kako SZO objašnjava na sajtu, svi virusi, uključujući SARS-CoV-2, koji izaziva kovid 19, vremenom evoluiraju.

Kako se virus umnožava ili pravi kopije samog sebe, normalno je da se pojave male promene ili „mutacije“. Virus sa jednom ili više mutacija tada se smatra varijantom originala.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike