Ove slike pokazuju kolika tuga vlada na istoku Evrope: Mali beli kovčeg, a roditelja nema (FOTO)

25.11.2021

18:00

0

Mnogi migranti ne prežive put do EU, a tako je i na granici Poljske i Belorusije

Ove slike pokazuju kolika tuga vlada na istoku Evrope: Mali beli kovčeg, a roditelja nema (FOTO)
poljska - Copyright AP Photo/Czarek Sokolowski

Poljski imam je očitao molitve nad malim belim kovčegom mrtvorođenog iračkog dečaka, najnovijom žrtvom krize na istoku Evrope.

Dok migranti sa Bliskog istoka pokušavaju da uđu u Evropsku uniju, našli su se blokirani u šumama Poljske i Belorusije okruženi vojskama dve zemlje.

Nakon što je nedavno, preko noći, pao prvi sneg ove sezone, imam Aleksander Ali Bazarevič je čekao u nadi da će otac deteta - u izbegličkom centru i sa suprugom hospitalizovanom u teškom stanju - stići. Kada se nije pojavio, Bazarevič je predvodio sahranu ispred stare drvene džamije i na groblju.

- Još jedna žrtva - rekao je Bazarevič, koji je pre desetak dana predvodio molitve za 19-godišnju izbeglicu iz Sirije koja je sahranjena na istom groblju.

- Mislili smo da će se ovo desiti samo jednom, ali sada ovaj deo postaje sve veći i veći - rekao je stojeći među četiri jednostavne grobne humke, okružene kamenjem i prekrivene borovim granama.

Sve četiri žrtve sada zajedno počivaju na ivici najvećeg muslimanskog groblja u Poljskoj, koje pripada zajednici Tatara koji su vekovima živeli u istočnim šumama Poljske.

- Počivaće među svojom braćom Tatarima - rekao je on.

Bazarevič je vodio obrede za porodicu koju nikada nije sreo, rekavši da zna samo da je majka pobacila u 27. nedelji trudnoće i da je porodica imala petoro dece. On je pozvao dvojicu muslimana, čečenske imigrante, da pomognu oko sahrane, kojoj je inače prisustvovalo samo nekoliko novinara.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

Nije poznat tačan broj nastradalih migranata i izbeglica koji su od leta putovali u Belorusiju, a zatim pokušali da pređu u Poljsku, Litvaniju ili Letoniju, tri zemlje koje su članice EU.

EU smatra da iza migrantske krize stoji „hibridni rat“ koji vodi vlada beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Poljska je naredila vanredno stanje duž svoje granice kako bi sprečila migrante da prođu i sprečila porodice – ili krijumčare – da se približavaju granici u nameri da odu dalje na zapad. 

Bilo je i smrtnih slučajeva migranata na beloruskoj strani, a tela su vraćena u Irak na sahranu, ali vlasti u Minsku nisu saopštile koliko.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike