Migranti koji dolaze u Britaniju biće prebačeni u Albaniju? Ovaj plan će koštati 100.000 funti po čoveku!

18.11.2021

14:55

0

Autor: 24sedam

Većina izbeglica je sa Bliskog istoka

Migranti koji dolaze u Britaniju biće prebačeni u Albaniju? Ovaj plan će koštati 100.000 funti po čoveku!
Profimedia

Migranti koji preko Lamanša dolaze u Veliku Britaniju mogli bi da budu poslati u Albaniju, prenosi Dejli mejl.

Ministri raspravljaju o otvaranju izbegličkog centra u Albaniji koji bi mogao ljude da odvrati da iz Francuske prelaze ka Britaniji.

Svako ko zatraži azil kada dođe na britansku teritoriju mogao bi avionom da bude prebačen u novi centar u roku od sedam dana.

Međutim, kako se navodi, projekat bi britanske poreske obveznike koštao 100.000 funti po migrantu, zbog troškova prevoza i smeštaja.

- Procesuiranje van naše teritorije je naša jedina nada pošto ništa drugo nije urodilo plodom - neimenovani ministar je kazao za Dejli mejl.

Bilo je i planova da se migranti smeštaju na naftne bušotine, koje nisu u upotrebi, u Severnom moru, ali se od toga odustalo.

Izvori iz britanske vlade kažu da je mogućnost sklapanja sporazuma sa Tiranom velika.

 

 

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel obećala je da će zaustaviti "100 odsto" ilegalnih preko Lamanša.

Svakog dana migranti pristižu iz Francuske u gumenim čamcima ili brodovima. Tokom ove godine zabeleženo je više od 23.000 prelazaka.

- Migranti kreću na opasna putovanja i rizikuju živote i moramo da učinimo sve da to zaustavimo i prekinemo biznis model kojim ih krijumčari ljudima eksploatišu. Oni bi trebalo da zatraže azil u prvoj bezbednoj zemlji u koju stignu - naveo je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

U martu je predloženo da tražioci azila, koji su prešli preko Lamanša ilegalno, mogu da budu poslati u neku treću zemlju/oblast poput Turske, Škotske ili Gibraltara.

Inače, dve trećine migranata poreklom je sa Bliskog istoka, uglavnom Iraka i Irana.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi