Haos zbog korona mera: Na Solomonovim ostrvima upali u parlament, Karibi gore zbog obavezne vakcinacije (VIDEO)

25.11.2021

16:12

0

Autor: 24sedam

Veliko nezadovoljstvo vlada zbog novih mera, posebno na Karibima

Haos zbog korona mera: Na Solomonovim ostrvima upali u parlament, Karibi gore zbog obavezne vakcinacije (VIDEO)
martinik-solomonova ostrva - Copyright Twitter/Printscreen

Protesti protiv korona restrikcija na francuskom ostrvu Martiniku su se pretvorili u nerede i pljačku, a mnoge barikade su gorele. Slično je bilo i na Solomonovim ostrvima zbog odluke o zatvaranju.

Huligani su pustošili tržni centar i blokirali puteve tokom protesta koji su izbili na Martiniku zbog pokušaja da se uvede obavezna vakcinacija za zadravstvene radnike.

 

 

Veliki otpor prema vakcinaciji vlada na Karipskim ostrvima zato što su mnogi stanovnici potomci robova koji su nekada bili izloženi toksičnim hemikalijama dok su ih primoravali da rade na plantažama.

I na Gvadalupeu, obližnjem ostrvu koje je takođe pod kontrolom Francuske, izbili su protesti tokom kojih je uhapšeno 38 ljudi zbog pljačkanja i vandalizma. Demonstranti su protestovali zbog uvođenja policijskog časa. U međuvremenu, vlasti su produžile policijski čas kako bi povratile mir posle sukoba.

 

 

Francuski predsednik Emanuel Makron je prethodno upozorio da je situacija na Karibima "eksplozivna". Postoji i bojazan da su pojedini demonstranti bili naoružani.

Kovid mere koje je uvela francuska vlada nisu dobro dočekane na Karibima, posebno među trgovačkim sindikatima i opozicijom.

 

 

Burno i na Solomonovim ostrvima

Neredi su izbili na Solomonovim ostrvima kada je hiljade demonstranata preplavilo prestonicu Honijaru, zapalivši i jednu zgradu u tamošnjoj kineskoj četvrti.

Na snimcima sa društvenih mreža se mogu videti zgrade u plamenu, a nezadovoljstvo je eskaliralo kada je proglašen lokdaun od 36 sati nakon što su demonstranti pokušali da uđu u Parlament. Tražili su ostavku premijera.

Gomila koja se pobunila zapalila je vladine zgrade, policijsku stanicu i preduzeća u kineskoj četvrti.

 

 

Radnje u kineskom delu prestonice su opljačkane i spaljene, zbog čega je Ambasada Kine izrazila "ozbiljnu zabrinutost" vlastima Solomonskih ostrva.

- Danas stojim pred vama da vam kažem da je naša zemlja bezbedna - vaša Vlada je na mestu i nastavlja da vodi našu naciju - poručio je premijer Manaseh Sogavare.

Opozicija je tražila od Sogavarea da podnese ostavku istakavši da je frustracija zbog kontroverznih odluka dovela do nasilja.

Kako se navodi, većina demonstranata je u Honijaru došla sa ostrva Malaita, gde se inače meštani dugo žale da vlast na njih ne obraća pažnju.

Australija je rekla da će poslati trupe za očuvanje mira. 

 

 

Australijski premijer Skot Morison odobrio je slanje grupe od oko 100 policajaca, vojnog i diplomatskog osoblja.

Morison je rekao da je premijer Sogavare zatražio pomoć i da je uloga Australije da "obezbedi stabilnost i bezbednost".

- Nije namera australijske vlade ni na koji način da interveniše u unutrašnje stvari Solomonovih ostrva. To je na njima da reše - rekao je Morison novinarima.

Solomonova ostrva su član Komonvelta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike