Loše prognoze Svetske zdravstvene organizacije: Ko je glavni krivac i kada se sve stišava?

24.11.2021

11:14

0

SZO upozorava na "visok ili ekstremni pritisak" kojem će do marta 2022. godine biti izložena odeljenja intenzivne nege u 49 zemalja

Loše prognoze Svetske zdravstvene organizacije: Ko je glavni krivac i kada se sve stišava?
Foto 24 sedam/Goran Sivački

Do marta 2022. godine bi u Evropi i nekim delovima Azije od kovid-19 moglo da umre još 700.000 ljudi, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Broj umrlih već je premašio brojku od 1,5 miliona u 53 zemlje koje SZO naziva evropskim regionom.

Evropa se suočava sa porastom broja novih kovid slučajeva, što je navelo Austriju da ponovo uvede karantin, a druge države da razmotre nove mere.

Brojne zemlje - uključujući Francusku, Nemačku i Grčku - uskoro bi mogle da uvedu intenzivniju kampanju za vakcinaciju, iako se u nekoliko država žestoko protestuje protiv novih mera, a u Holandiji je tokom prethodnih nekoliko dana bilo i uličnih nereda zbog ponovnog uvođenja delimičnog lokdauna.

Istovremeno, SZO upozorava na "visok ili ekstremni pritisak" kojem će do marta 2022. godine biti izložena odeljenja intenzivne nege u 49 zemalja i poručuje da je kovid-19 glavni uzrok smrti u Evropi.

- Na osnovu trenutnih trendova se može predvideti da će kumulativni broj prijavljenih smrtnih slučajeva premašiti brojku od 2,2 miliona do proleća sledeće godine - saopšteno je iz SZO.

Broj potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom nedavno se udvostručio na skoro 4.200 dnevno, a samo je u Rusiji dnevni broj smrtnih slučajeva nedavno premašio 1.200.

Podseća se da su veliki broj nevakcinisanih i delta varijante u nekim zemljama bili ključni faktori za porast broja novozaraženih i brže širenje virusa u Evropi.

BONUS VIDEO: 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti