Vakcinacija bauk za mnoge Austrijance: Razorena prijateljstva, a kazne za odbijanje obavezne vakcine idu i do 3.600 evra

22.11.2021

09:24

0

Pandemija je dovela i do razlika u krugu prijatelja

Vakcinacija bauk za mnoge Austrijance: Razorena prijateljstva, a kazne za odbijanje obavezne vakcine idu i do 3.600 evra
AP Photo/Vadim Ghirda

Pandemija koronavirusa sve više pravi razdor u austrijskom društvu, a tako je razorila i brojna prijateljstva, pokazuje novo istrazivanje bečkog nedeljnika "Profil".

Na pitanje koliko je pandemija dovela do razlika u krugu prijatelja i poznanika 10 odsto Austrijanaca je navelo da se zbog toga posvađalo sa prijateljima.

Njih devet odsto kaže da se najmanje sa jednim prijateljem oko toga posvađalo.

Kod antivaksera to je slučaj u većem procentu, jer pristalice partije MFG, koja se bori protiv vakcina, u 39 odsto slučaja su rekli da više ne govore sa prijateljima zbog pandemije.

Istraživanje pokazuje i da svega tri odsto građana ocenjuje odličnim upravljanje pandemijom austrijske vlade.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
 

Drugih 26 odsto dalo je ocenu "dobar", a lošu ocenu dalo je čak 39 odsto građana.

Kazne i do 3.600 evra

Nakon što je austrijska vlada najavila da će uvesti obaveznu vakcinaciju, sada su poznate i kazne za nepoštovanje nove obaveze.

U nacrtu zakona, na kojem radi Ministarstvo zdravlja, predviđeno je da osobe koje ne budu poštovale obavezu vakcinacije budu kažnjene sa do 3.600 evra za odbijanje prve doze i 1.450 za odbijanje treće doze.

- Mora se napraviti ponuda i građani navesti na vakcinaciju. Ko tu ponudu odbije moraće da plati novčanu kaznu - rekla je ministarka nadležna za ustavna pitanja Karoline Edštadler.

Ona je potvrdila da su kazne u navedenoj visini.

- Apsolutno nismo zadovoljni stopom vakcinacije - kazala je Edštadler na javnom servisu ORF.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti