Sin nemilosrdnog diktatora, filmska zvezda i bokser: Borba za Duterteovo mesto nikad nije bila impresivnija

18.11.2021

20:26

0

Ko će zameniti Rodriga Dutertea?

Sin nemilosrdnog diktatora, filmska zvezda i bokser: Borba za Duterteovo mesto nikad nije bila impresivnija
tajland (1) - Copyright AP/John Locher/Aaron Favila/Rouelle Umali

Diktatorov sin, bivši glumac i bokser - lista kandidata za narednog predsednika Filipina zaista je impresivna.

Iako predsednička kampanja još nije zvanično počela, već se postavlja pitanje ko će naslediti aktuelnog lidera Rodriga Dutertea, a mahinacija i drame ne manjka.

Među Filipincima koji su predali kandidature su Ferdinand Markos mlađi, zvani Bongbong, sin nekadašnjeg diktatora, Meni Pakjao, senator i bivši bokserski šampion, potpredsednica Leni Robredo i Isko Moreno, gradonačelnik Manile koji se nekada bavio glumom.

AP Photo/Aaron Favila
Duterte

- Ovo će biti veoma tesna trka - rekao je profesor političkih nauka na Politehničkom univerzitetu na Filipinima Ričard Hejdarijan.

Za razliku od nekih drugih zemalja, Filipini imaju samo jedan krug izbora, tako da ko god bude imao najviše glasova postaje predsednik, koliki god mali procenat to bio. Ustavom je Duterteu zabranjeno da se ponovo kandiduje za šestogodišnji mandat.

Ulozi su veliki, a glavnu nagradu bi mogao da odnese bilo ko. Jugoistočna azijska država od 110 miliona stanovnika održaće izbore u maju 2022. godine.

Filipini su pod velikim ekonomskim i geopolitičkim pritiskom, posebno kada je reč o dešavanjima u Južnom kineskom moru.

Kina i SAD žele da nametnu svoj uticaj u Indo-Pacifiku, a tokom svoje vladavine Duterte se približio Pekingu, javno "izjavivši ljubav" predsedniku Si Đinpingu.

AP Photo/Aaron Favila
 

Kada je reč o unutrašnjoj politici, Duterte je izvršio veliki udar na civilno društvo i pokrenuo je krvavi rat protiv narko-dilera u kome je stradalo više od 6.000 ljudi.

Kako prenosi CNN, postoje znaci da neće tako lako dopustiti da njegov uticaj ode u zaborav. Iako je najavio da će se povući iz politike, kritičari podsećaju da je to govorio i 2015. godine, posle čega se ipak kandidovao.

Njegova ćerka Sara kandidovala se za potpredsednika zemlje za izbore 2022. godine.

Komisija za izbore navela je na Fejsbuku da je kandidat partije Lakas-CMD povukao kandidaturu i ustupio je Sari Duterte Karpio.

Njena odluka da se kandiduje za potpredsednika Filipina iznenađenje je, jer se cele godine spekulisalo o tome da preferira kandidaturu za predsedničku funkciju.

Novinarka Marija Resa, ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir, navela je da će predstojeći izbori biti ključni za demokratiju.

- Mi smo na ivici ponora... Odlučiće se da li će se vladati po zakonu, da li naša ekonomija može da bude bolja, da li ćemo preživeti virus i da li naše društvo može da se oporavi - rekla je ona.

Diktatorov sin

Filipinima je od 1966. do 1986. vladao advokat i političar koji je uspostavio autoritarni režim. Godine 1939. proglašen je krivim zbog umešanosti u ubistvo jednog političkog protivnika, ali se žalio Vrhovnom sudu, posle čega je oslobođen naredne godine. Postao je predsednik države 1966. godine, a bio je prvi koji je služio i drugi mandat. Iako je tokom prvog mandata njegovog predsednikovanja zabeležen napredak u poljoprivredi, industriji i obrazovanju, zemlju su potresali studentski protesti i nasilne aktivnosti urbanih gerila.

Profimedia
 

Tokom vladavine, njegova vlast je bila sve više korumpirana i represivna. Politički protivnici su proganjani, a 1983. ubijen je vođa opozicije Beninjo Akino kada se vratio iz egzila. Na taj način je uklonjen najozbiljniji kandidat koji je mogao da ga pobedi na izborima 1984. godine. Markosov režim su podržavale Sjedinjene Američke Države.

Markos je, sve vreme dok je vladao kao predsednik, imao jake veze sa SAD, a bio je dobar prijatelj s Ričardom Niksonom, Lindonom Džonsonom i Ronaldom Reganom. Odnosi između dve države nakratko su zahladili tokom mandata Džimija Kartera, koji je posebno upozoravao na kršenje ljudskih prava. U Vijetnamski rat poslao je filipinske vojnike koji su se borili na američkoj strani.

Ferdinand i njegova supruga Imelda Markos tretirali su državnu ekonomiju kao da je to bila njihova ušteđevina. Imelda je putovala po svetu, a u Njujorku je trošila ogromne sume filipinskog novca na umetnička dela. Bila je poznata i po ljubavi prema cipelama.

Profimedia
 

Dana 25. februara 1986. godine, bračni par Markos bio je prisiljen da pobegne iz zemlje zbog narodnog pokreta koji se podigao zahtevajući demokratiju. Nastanili su se na Havajima, gde je Markos umro 1989. godine.

Procenjuje se da su milijarde državnog novca prisvojili za sebe.

Sin čoveka koji je optuživan za zatvaranje, mučenje i osiromašivanje filipinskog naroda pozvao je pristalice da mu se pridruže "iz najplemenitijih razloga".

AP Photo/Aaron Favila
 

Markos mlađi rekao je da će on moći da ujedini zemlju nakon razorne pandemije kovida 19.

Iako on negira sve malverzacije svojih roditelja, udruženja za ljudska prava zgrožava činjenica da bi neki član porodice Markos mogao da rukovodi zemljom.

- Markosovi su izbegli zatvor, nisu vratili novac koji su ukrali, a sada se vraćaju da se nadmeću za najvišu poziciju u zemlji. To je jednostavno besramno - rekla je Kristina Palabej iz udruženja "Karapatan".

Rouelle Umali/Pool Photo via AP
 

Ni Duterte nikad nije krio da je blizak sa diktatorskom porodicom, a čak se šuškalo da bi mogao da se pridruži Markosu mlađem kao kandidat za potpredsednika.

Duterteova popularnost na jugu Filipina i Markosova na severu mogle bi da stvore snažan savez.

Iz ringa u politiku

Bokserske veštine Menija Pakjaoa ne dovode se u pitanje. Posle 26-godišnje sportske karijere, Pakjao je ušao u istoriju kao jedan od najuspešnijih boksera svh vremena, a jedini je čovek koji je osvajao odličja u osam različitih kategorija.

Ipak, nije sasvim jasno kakvu taktiku je pripremio da bi vodio Filipine.

AP Photo/John Locher, File
 

Veoma harizmatičan i ponosni hrišćanin, izabran je za senatora 2016. godine, rekavši da želi da pomogne marginalizovanim delovima društva.

Kako je sam kazao, u mladosti je živeo u teškom siromaštvu, prodajući slatkiše i cigarete. Kao tinejdžer je radio da bi pomogao porodici, a danas je multimilioner.

Profesor Hejdarijan smatra da na poziciji senatora nije bio toliko impresivan i da će morati mnogo više da se potrudi ukoliko želi da bude predsednik.

Umesto da se prvo kandiduje za potpredsednika, Pakjao se odlučio za najvišu poziciju, a Hejdarijan smatra da se mnogim glasačima to možda neće svideti jer je "previše rano". Ipak, među siromašnijim građanima uživa popularnost.

AP Photo/Aaron Favila
 

Duterte ga je hvalio svojevremeno i video ga kao naslednika,  međutim, odnosi su im zahladneli kad ga je Pakjao kritikovao zbog približavanja Kini.

Imao je i kontroverzne izjave o abortusu i na račun LGBTQ, pa je 2016. godine izjavio da su "gejevi gori od životinja".

Zvezda "bomba filmova"

Pakjao nije jedina zvezda koja se bori za mesto predsednika.

Gradonačelnik Manile Isko Moreno imao je vrtoglavi politički uspon protekle tri godine. Odrastao je u najsiromašnijim delovima prestonice, gde je zarađivao sakupljanjem sekundarnih sirovina.

Proslavio se devedesetih kao glumac u tzv. bomba filmovima, jednoj vrsti softkor erotike koja se snima u toj zemlji, a obično je imao glavne uloge.

Njegovo pravo ime je Francisko Domagoso. Ušao je u politiku 1998. godine na krilima svoje reputacije i popularnosti, kao gradski savetnik. Za zamenika gradonačelnika je izabran 2007, a na čelo grada je stupio 2019. godine.

AP Photo
 

Kao i Duterte, i on je populista, ali na malo drugačiji način.

- On predstavlja ono što zovem pristojni populizam: porodično orijentisan, sa pobožnom retorikom - rekao je Hejdarijan.

Potpredsednica koja ne voli Dutertea

Na Filipinima predsednici i potpredsednici se biraju odvojeno i mogu dolaziti iz različitih partija. Leni Robredo, kao advokat za ljudska prava, čest je kritičar Duterteove vlasti i borila se protiv njegovog surovog obračuna sa drogom i dilerima.

Poznata je i po svom zalaganju za jednakost polova i prava žena.

AP Photo/Aaron Favila
 

U pratnji dveju ćerki, Robredova je pozvala glasače da joj pomognu da obezbedi "budućnost jednakih mogućnosti".

Ipak, ankete kažu da je, za sada, na petom mestu.

Duterteova senka

Iako se verovalo da će Sara Duterte da se kandiduje za mesto predsednika, odlučila se za poziciju potpredsednice.

Aktuelna je gradonačelnica grada Davao, što je posao koji je nekada i njen otac obavljao.

AP Photo/Aaron Favila
 

Nedugo nakon što je predala kandidaturu, izabrana je da se bori na izborima rame uz rame sa Markosom mlađim.

Profesor Hejdarijan smatra da ona nije nimalo nalik ocu. Za razliku od njega, Sara Duterte sluša mišljenje stručnjaka i pažljivije donosi odluke.

Njena kandidatura bi svakako mogla da znači da Duterte želi da nastavi da štiti svoj uticaj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike