Nađeni posmrtni ostaci rudara 11 godina nakon nesreće, ali je ekshumacija i dalje nemoguća

17.11.2021

09:02

0

Autor: 24sedam

U nesreći u rudniku Pajk River na Novom Zelandu stradalo je 29 osoba

Nađeni posmrtni ostaci rudara 11 godina nakon nesreće, ali je ekshumacija i dalje nemoguća
nz rudnik - Copyright Printscreen/YouTube

Posmrtni ostaci nekih od rudara koji su poginuli u rudniku uglja Pajk river na Novom Zelandu, pronađeni su više od decenije nakon serije eksplozija koja predstavlja jednu od najgorih rudarskih nesreća u toj zemlji.

Kada je u novembru 2010. godine metan izazvao seriju eksplozija, u rudniku je ostalo zatrpano 29 radnika, a dvojica su uspeli da se spasu. 

Među poginulima su 24 državljanina Novog Zelanda, dva Australijanca, dva državljanina Velike Britanije i jedan državljanin Južnoafričke Republike, piše Gardijan.

Policija je danas, samo dva dana pred 11. godišnjicu tragedije, saopštila da su pronađeni ljudski ostaci, ali da se nalaze u najudaljenijim delovima zatvorenog rudnika i da ne mogu da budu izvučeni.

Detektiv Piter Rid rekao je da su tokom dubokog bušenja u rudniku snimljene fotografije koje potvrđuju da se na tom mestu nalaze dva tela, uz mogućnost da je tu i treće.

- Ovo otkriće je istinski snažan podsetnik na bol i gubitak, ali ono upotpunjava sliku istrage i nadamo se da će približiti porodice stradalih bar nekim odgovorima - rekao je Rid.

- Kako nismo u mogućnosti da identifikujemo ostatke, sarađujemo sa forenzičkim stručnjacima u nadi da nešto možemo da potvrdimo - dodao je Rid.

Ana Ozborn, čiji je suprug Milton poginuo u toj nesreći, kaže da je vest došla kao grom iz vedra neba.

- Već mi je na umu bio taj datum zato što je tada naša godišnjica braka. Bilo je potresno, nisam bila pripremljena za tu vest - kazala je udovica.

Ona je dodala kako je otkriće tela bitna za nju i ostale kojima su članovi porodice stradali u eksploziji rekavši da se policija istinski trudi u skladu sa svojim mogućnostima.

- Ti ljudi nisu zaslužili da umru, ali porodice definitivno zaslužuju bar delić pravde - zaključila je.

Rudari odbili "krvav novac"

Nakon eksplozije, novozelandsko Ministarstvo rada podnelo je optužbu protiv tadašnjeg izvršnog direktora rudnika Pitera Vitela, izveštava australijski javni servis.

Optužnica je sadržala 12 tačaka, od čega se četiri odnose na nepoštovanje svih izvodljivih mera koje bi sprečile da zaposleni stradaju.

Vlasti su 2013. godine povukli tužbu protiv Vitela rekavši da je verovatnoća da će ona biti uspešna mala.

Takođe su otkrili da je on, zajedno sa ostalim direktorima, odlučio da plati kompenzaciju porodicama poginulih u iznosu od 3,41 milion novozelandskih dolara (2,11 miliona evra).

Međutim, porodice žrtava odbile su novčanu kompenzaciju smatrajući da je to "krvav novac".

Takođe, Vrhovni sud Novog Zelanda proglasio je povlačenje optužbe protivzakonitim.

Prema informacijama sa novozelandskog portala Staf, Vitel se odselio u Australiju i sada živi u predgrađu Sidneja.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike