Karipska država prva na svetu otvara digitalnu ambasadu u metaverzumu!

16.11.2021

10:35

0

Piše se neka nova istorija i Barbados je deo toga

Karipska država prva na svetu otvara digitalnu ambasadu u metaverzumu!
barbados - Copyright Profimedia

Karipsko ostrvo Barbados proširilo je svoje diplomatske aktivnosti i na virtuelni svet, pa su tako sporazumom sa blok-čejn platformom uspostavili digitalnu ambasadu.

Time su postali prva država na svetu koja je otvorila diplomatsko predstavništvo u metaverzumu.

Vlada Barbadosa zvanično je potpisala sporazum kojim se otvara digitalna ambasada u Desentralandu, digitalnom "svetu" baziranom na etereumu (kriptovaluti).

Kako kažu, ne žele tu da se zaustave već planiraju slične saradnje i sa drugim platformama virtuelne stvarnosti.

Kada su u avgustu zvaničnici prvi put odobrili postavljanje ambasade u metaverzumu, Vlada je to nazvala projektom "tehnološke diplomatije" rekavši da se time mogu otvoriti vrata daljoj kulturnoj razmeni sa drugim državama.

 

 

Barbados će biti prva zemlja koja će prepoznati "digitalnu suverenu teritoriju". Iako je ideja još u početnoj i krajnje eksperimentalnoj fazi, nije iznenađujuća jer je ova karipska država 2016. godine kreirala elektronski barbadoski dolar.

Iza tog koncepta stoji Gabrijel Abed, aktuelni ambasador Barbadosa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji takođe predvodi napore i u otvaranju digitalne ambasade.

- Ambasade su mesta gde se odlazi po vizu kako bi se ušlo u zemlju i slično... Možete li da zamislite kako bi taj svet izgledao virtuelno? I kuda sve e-viza može da vas odvede - rekao je Abed.

Kombinujući elemente društvenih mreža i virtuelne stvarnosti, koncept metaverzuma već je stekao popularnost i privlači pažnju velikih tehnoloških kompanija. Podsetimo, kompanija "Fejsbuk" je nedavno saopštila da menja ime u "Meta" i da će se odsad posvetiti metaverzumu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike