Suzavac na granici: Pronađeno telo mladića u šumi, Minhen prihvata migrante?

13.11.2021

08:12 >> 11:49

0

Evropska unija tvrdi da Beloruija ohrabruje na hiljade migranata da beže iz konfliktnih zona širom sveta

Suzavac na granici: Pronađeno telo mladića u šumi, Minhen prihvata migrante?
migranti belorusija poljska (1) - Copyright Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Pred migrantima je šesti dan koji provode na granici između Poljske i Belorusije, u pokušaju da se dokopaju dela Evrope koji će im dati bolje uslove života.

Međutim, na toj granici već danima unazad nižu se problemi, obzirom da je veliki broj snaga bezbednosti na terenu, koji ne dozvoljava prelazak.

Poljska diže ogradu prema Belorusiji dugu 180 kilometara

Poljska će do kraja prve polovine naredne godine značajno ojačati granicu sa Belorusijom, saopštio je radiju RMF FM ministar policije Mariuš Kaminski.

- Želimo da ograda bude podignuta do kraja prve polovine 2022. godine. To će biti objekat, dug 180 kilometara, visine 5,5 metara. Za njenu izgradnju će biti korišćena savremena rešenja - rekao je on.

Kako je dodao Kaminski, „duž reke Bug koristimo bezbednosni sistem drugog tipa“.

Prema rečima ministra, trenutno granicu sa Belorusijom čuva 13.000 vojnika, 4.500 graničara i 2.000 policajaca.

- Stalno nas provociraju, ali naše službe su dobro obučene - naveo je Kaminski.

Migranti bacili suzavac

Poljski graničari tvrde da su migranti na njih bacili suzavac koji su dobili od beloruske vojske.

- Noću, u području Čeremhi, beloruski vojnici su počeli da ruše privremenu ogradu na granici. Oni su vadili stubove od ograde i probijali je pomoću službenog vozila. Poljska vojska je bila zaslepljena laserskim zracima i stroboskopskom svetlošću - navodi se u saopštenju Pogranične službe Poljske.

 

 

- Grupa od oko 100 migranata je čekala pored da ilegalno pređe granicu. Belorusi su dali strancima suzavac koji je bio primenjen protiv poljske vojske - saopštili su graničari.

- Sprečili smo ovaj i druge pokušaje ilegalnog prelaska granice - navodi se u saopštenju graničara.

Dodaje se da je za poslednja 24 časa bilo je zabeleženo 219 pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Belorusije u Poljsku.

Tom prilikom su uhapšena trojica državljana Iraka, dok je protiv 78 osoba doneta odluka da se proteraju sa teritorije Poljske. Jedan državljanin Poljske je uhapšen zbog pružanja pomoći migrantima da pređu granicu.

Obustava saobraćaja

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Poljske Mariuš Kaminski saopštio je radiju RMF FM da je Varšava spremna da obustavi železnički saobraćaj sa Belorusijom i time prekine tranzit.

- Belorusija je važna tranzitna država - rekao je Kaminski, dodavši da se razmišlja o tome, ali da još uvek nisu iscrpljena sredstva pritiska na Minsk zbog migrantske krize.
Treba istaći da preko Belorusije prolazi tranzit robe iz Kine, zbog čeka ona ima veliki značaj za Evropu.

Prema poslednjim saopštenjima Belorusije, na granici sa Poljskom se nalazi oko 2.000 migranata.

Minhen spreman da prihvati migrante

Izbeglički kamp na belorusko-poljskoj granici se svakodnevno dopunjava novim grupama migranata, kazao je zvanični predstavnik Pogranične službe Belorusije Anton Bičkovski.

Navodno, Minhen je spreman da ih sve prihvati.

Bičkovski je rekao da grupe koje dolaze nisu velike i da nema promene situacija na belorusko-poljskoj granici.

Pored toga, oko 100 migranata se faktično nalazi na teritoriji Poljske, ispred njene žičane ograde.
U međuvremenu, televizija „Polsat“, pozivajući se na vlasti Minhena, javila je da je ovaj nemački grad spreman da primi migrante.

- Za prestonicu Bavarske je veći prioritet spašavanje ljudskih života… Još jednom predlažemo da se brzo i bez nepotrebne birokratije prime ljudi sa granice u Minhen, nakon čega mogu da krenu u proceduru koja se tiče dobijanja azila - saopštile su vlasti Minhena.

Pronađeno telo Sirijca

Beživotno telo mladog Sirijca pronađeno je u Poljskoj u blizini granice sa Belorusijom, saopštila je danas poljska policija.

- U petak, u šumi blizu granice sa Belorusijom, u blizini Volke Terečovske, pronađeno je telo mladog Sirijca - navela je policija grada Podalske, preneo je Rojters.

Policija je dodala da "aktivnosti na mestu gde je pronađeno telo nisu dozvolile istražiteljima da se utvrdi precizan uzrok smrti".

Mala grupa migranata prešla u Poljsku


Nešto ranije, grupa od oko 100 migranata iz improvizovanog izbegličkog kampa na beloruskoj strani granice upala je danas na teritoriju Poljske i sada se nalazi blizu bodljikave ograde koju je podigla poljska pogranična služba.

Grupa od oko 100 migranata iz improvizovanog izbegličkog kampa na beloruskoj strani granice upala je danas na teritoriju Poljske i sada se nalazi blizu bodljikave ograde koju je podigla poljska pogranična služba.

- Postoji grupa izbeglica u blizini graničnog prelaza (Bruzgi-Kuznica). Oni su na poljskoj teritoriji, ima ih do 100. Nalaze se u blizini žičane ograde koju je podigla poljska strana - saopštila je pres služba Državnog pograničnog komiteta Belorusije, preneo je TAS S.

Evropska unija tvrdi da Beloruija ohrabruje na hiljade migranata da beže iz konfliktnih zona širom sveta i pokušaju da pređu njenu granicu ka zemljama EU.

Zbog toga Brisel preti sankcijama Minsku i aviokompanijama koje prevoze migrante.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike