Oglasila se Belorusija povodom situacije na granici: Spremni smo da zaštitimo svoje granice

12.11.2021

13:26

0

Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napuštaju pograničnu zonu

Oglasila se Belorusija povodom situacije na granici: Spremni smo da zaštitimo svoje granice
Tan2021-11-12_83221935_0 - Copyright Tanjug/Ramil Nasibulin/BelTA pool photo via AP, File

Već peti dan migranti pokušavaju da pređu belorusko-poljsku granicu. Kako je saopštila poljska policija, grupa žena i dece pokušala je tokom noći ilegalno da pređe granicu pod pritiskom beloruskih službi, dok je Granična služba Belorusije javila da se prema izbegličkom kampu kreće nova grupa migranata.

elorusija je spremna da osigura svoju bezbednost, uključujući, ako je potrebno, zajedno sa glavnim strateškim saveznikom – Ruskom Federacijom, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

- Stvoreni sistem reagovanja na svaku pretnju i izazove omogućava nam da osiguramo bezbednost zemlje, uključujući, ako je potrebno, i sa našim glavnim strateškim saveznikom – Ruskom Federacijom - rekao je Hrenjin, prenosi državna agencija BelTA.

Ministar je istakao da je Belorusija spremna da brani granice Savezne države i u nakraćem roku stvori neophodne grupe trupa u bilo kom pravcu.

- Pokušaji da nas zastraše i bezrazložno okrive prisiljavaju nas da adekvatno reagujemo na ovu situaciju - istakao je ministar.

On je naglasio da vojna aktivnost koju su pokrenuli susedi u blizini granica Belorusije, „prema snagama, sredstvima i razmerama ni na koji način nije povezana sa migrantskom krizom“.

Prema njegovim rečima, u blizini zapadnih granica Belorusije formirana je grupa od više od 15 hiljada ljudi, aktivirani su sistemi PVO, raspoređeno je 12 poljskih kampova za smeštaj vojnika i tehnike.

- Stiče se utisak da su naši susedi, a posebno Poljska, u okviru rešavanja svojih unutrašnjih političkih problema, kao i problema vezanih za odnose unutar Evropske unije, spremni da pokrenu sukob u koji žele da uvuku Evropu. S tim u vezi, želim da upozorim usijane glave: nemojte precenjivati svoje mogućnosti – jezik ultimatuma, pretnji i ucena je neprihvatljiv.

Oružane snage Belorusije spremne su da žestoko odgovore na sve napade - naglasio je Hrenjin.

Eskalacija na belorusko-poljskoj granici

Kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. 

Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napuštaju pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice

Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Ostali se nalaze na teritoriji Belorusije u šatorskom kampu u šumi u blizini granice – prema preliminarnim procenama, tamo je oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. Sa druge strane, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike