Lavrov: Odnosi između Moskve i Evropske unije došli u ćorsokak

12.11.2021 | 20:04

Ruski ministar spoljnih poslova je optužio Alijansu da je nedavno bila agresivna prema Rusiji

Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je danas, posle razgovora sa francuskim kolegama na sastanku Saveta Rusija-Francuska u formatu 2+2, da je jedna od tema bilo i povećano prisustvo pomorskih snaga NATO u Crnom moru.

On je optužio Alijansu da je nedavno bila agresivna prema Rusiji, a rekao je i da su odnosi između Moskve i Evropske unije došli u ćorsokak i da je ruska delegacija predložila da se započne sa traženjem rešenja, prenela je agencija RIA Novosti.

Ministarka vojske Francuske Florens Parli i ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian pozvali su danas Rusiju da ponovo pokrene pregovore o Ukrajini održavanjem ministarskog sastanka, navela su ta dva ministarstva u zajedničkom saopštenju.

Pored toga, prema saopštenju, francuski zvaničnici preneli su svojim ruskim kolegama i da bi raspoređivanje ruskih plaćenika u zapadnoafrički region Sahel bilo "neprihvatljivo", pozivajući se na najavljene razgovore o raspoređivanju ruske Vagner grupe u Maliju, preneo je TASS.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ocenio je danas da se vojna i politička situacija u Evropi pogoršava, dok NATO povećava vojno prisustvo u blizini ruskih granica.

Šojgu je na sastanku Saveta Rusija-Francuska u formatu 2+2 rekao da Moskva i Pariz treba zajednički da analiziraju bezbednosne probleme u interesu deeskalacije situacije u Evropi i izbegavanja vojnih incidenata.

Ministri odbrane i spoljnih poslova dve zemlje razgovarali su o situaciji na evropskom kontinentu, na Bliskom istoku i severu Afrike, potvrdio je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Takođe je bilo reči o strateškoj stabilnosti i evropskoj bezbednosti, kontroli naoružanja i bilateralnim odnosima.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug