Rusija o nemiru na granici Poljske i Belorusije: Nedopustivo da problem migracija bude povod za sankcije

10.11.2021

14:00

0

Nemiri na granici Poljske i Belorusije eskalirali su jutros

Rusija o nemiru na granici Poljske i Belorusije: Nedopustivo da problem migracija bude povod za sankcije
Tan2021-11-9_152549417_0 - Copyright Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Rusija smatra neprihvatljivim pokušaje Evropske unije da iskoristi migrantsku krizu na poljsko-beloruskoj granici kao izgovor za nove sankcije Minsku, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Smatramo da je neprihvatljivo da problemi migracija budu izgovor za uvođenje novih sankcija Belorusiji i drugim zemljama - rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Ona je dodala da su sve sankcije EU protiv Belorusije nelegitimne.

- Smatramo jednostrane sankcije Zapada protiv suverenih država neprihvatljivim, nelegitimnim sa stanovišta međunarodnog prava i potvrđujemo našu rešenost da Belorusiji i njenom narodu pružimo svestranu podršku - zaključila je Zaharova.

Ona je istakla da se krivica za migracionu krizu ne sme prebacivati na Belorusiju.

- Takođe smo više puta izjavljivali da se krivica za još jedan nalet migrantske krize u Evropi ne sme prebacivati na Minsk, jer je ona izazvana i počela ne u novembru 2021, ni u leto 2021, ni u proleće 2021. Ona je već nekoliko godina u aktivnoj fazi... Ovu krizu izazvale su vojne intervencije Zapada u regionu Bliskog istoka i severne Afrike, kao i posledice neuspele operacije u Avganistanu - zaključila je Zaharova.

Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici.

Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike