Posle višednevnog većanja: Češki Senat odustao od oduzimanja ovlašćenja Zemanu

09.11.2021

15:45

0

Predsednik Češke je u bolnici skoro punih mesec dana

Posle višednevnog većanja: Češki Senat odustao od oduzimanja ovlašćenja Zemanu
Miloš Zeman - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Senat Češke odustao je danas od plana da se hospitalizovanom predsedniku Milošu Zemanu privremeno oduzmu ovlašćenja zbog lošeg zdravlja, nakon što je javno rekao da je dovoljno zdrav da imenuje novog premijera.

Češki predsednik Zeman (77) boravi u bolnici od 10. oktobra, a zakonodavci su raspravljali o izglasavanju pravila poznatog kao član 66 da mu se oduzmu ovlašćenja ako ne bude bio u stanju da imenuje novu vladu koja bi zamenila vladu premijera Andreja Babiša koji je izgubio izbore prošlog meseca, navodi agencija Rojters.

U svom prvom javnom obraćanju od izbora 8. i 9. oktobra Zeman je u intervjuu za radio prošlog petka rekao da očekuje da će za premijera imenovati opozicionog lidera Petera Fijalu.

Vlasti nisu zvanično objavile od čega boluje Zeman, ali je jedan od njegovih doktora prošle nedelje rekao da pati od bolesti jetre.

Zemanov medicinski tim saopštio je u petak da se njegovo stanje poboljšalo, ali da i dalje ne može u potpunosti da obavlja svoj posao i da će verovatno morati još nekoliko nedelja da ostane u bolnici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike