Kriza na granici EU: Litvanija uvela vanredno stanje, migranti drvećem ruše ograde i uništavaju barikade (VIDEO)

09.11.2021

08:34

0

Autor: 24sedam

Poljska je optužila Belorusiju za "hibridni napad".

Kriza na granici EU: Litvanija uvela vanredno stanje, migranti drvećem ruše ograde i uništavaju barikade (VIDEO)
migranti belorusija poljska (2) - Copyright Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Vlada Litvanije je odobrila uvođenje vanrednog stanja u regionima koji se graniče sa Belorusijom.

- Odluka je doneta uzimajući u obzir pogoršanje situacije u pograničnom regionu, zbog čega je dostavljena parlamentu na odobrenje", izjavila je litvanska premijerka Ingrida Simonite.

Prema predlogu litvanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, vanredno stanje će stupiti na snagu u ponoć 10. novembra u pograničnom području i unutar pet kilometara od tog područja, kao i na mestima za smeštaj migranata iz afričkih i azijskih zemalja koji su ušli u Litvaniju preko Belorusije.

Predloženo je da ovaj režim traje mesec dana.

U međuvremenu, Poljska je optužila migrante, koji u velikom broju žele da uđu u njihovu zemlju iz Belorusije, da uništavaju granične prepreke i barikade.

 

 

- Suočavamo se sa organizovanim uništenjem graničnih utvrđenja. Ima i direktnih napada na poljske graničare, policajce i vojnike - navedeno je iz kabineta premijera Poljske Mateuša Moravjeckog.

Stotine migranata kampuju duž granice, a želja im je da uđu u Poljsku, odnosno, teritoriju EU i zatraže azil. Koriste i oborena stabla kako bi prešli preko rova ili pokidali bodljikavu žicu.

Oko 12.000 poljskih vojnika je raspoređeno na granici kako bi zaustavili, prema rečima Varšave, "hibridni napad Belorusije".

Nemačka i Poljska ne mogu same

Nemačka i Poljska ne mogu same da se izbore sa situacijom na granici, potrebna im je pomoć Evropske unije, izjavio je nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer u intervjuu za tabloid „Bild“.

- Moramo pomoći poljskoj vladi da osigura spoljnu granicu. To je, zapravo, rad Evropske komisije. Sada ih pozivam da preduzmu mere - rekao je Zehofer i dodao da Poljska i Nemačka „ne mogu same da se izbore sa situacijom“.

 

 

Prema njegovim rečima, Poljska je do sada korektno reagovala na ovaj incident. On je dodao da je potrebna „strukturalna bezbednost granica“. Ministar je pozvao na „javnu podršku Poljacima“, pošto Berlin ne može da kritikuje Varšavu „za zaštitu spoljne granice EU prihvatljivim sredstvima“.

U ponedeljak su migranti na granici pokušavali da pređu na silu. Migranti su pokušali da savladaju bodljikavu žicu, a graničari su upotrebili suzavac. Predstavnik poljske granične straže izjavio je da beloruske snage bezbednosti nisu uputile kolonu od nekoliko hiljada migranata na prelaz sa Poljskom, već ka zelenoj granici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike