Amerikanci strahuju! Bajden hitno poslao direktora CIA u Moskvu, došlo do razgovora i sa Putinom

08.11.2021

16:16

0

Direktor CIA posetio je rusku prestonicu u vreme kada američki zvaničnici sve više strahuju od ruske vojne intervencije u Ukrajini

Amerikanci strahuju! Bajden hitno poslao direktora CIA u Moskvu, došlo do razgovora i sa Putinom
Copyright Džo Bajden, Vladimir Putin; Profimedia

Bil Burns, direktor CIA, razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prošle nedelje u Moskvi, kako bi mu preneo "ozbiljnu" zabrinutost SAD u vezi sa gomilanjem ruske vojske duž ukrajinske granice i "kako bi pokušali da utvrde ruske namere", javlja CNN pozivajući se na izvore.

I Putinov portparol je potvrdio da je došlo do razgovora.

- Da, razgovarali su telefonom - rekao je Dmitrij Peskov danas za CNN.

Direktor CIA posetio je rusku prestonicu u vreme kada američki zvaničnici sve više strahuju od ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Jedan izvor rekao je za američki CNN da su SAD veoma zabrinute oko cele situacije.

- Bilo bi neozbiljno od nas da ne uzmemo u obzir mogućnost invazije ili upada - rekao je izvor.

Upitan o temama razgovora prvog čoveka CIA i predsednika Rusije, Peskov je rekao da su teme bili bilateralni odnosi, krizne situacije u diplomatskoj praksi i razmena mišljenja o regionalnim konfliktima.

- Naravno, bilo je reči i o sajber-bezbednosti - dodao je Peskov.

Procene o "motivima Rusije" u velikoj meri se razlikuju unutar administracije, pri čemu neki izvori kažu za CNN da veruju da bi Rusija mogla da se sprema za invaziju, dok drugi sugerišu da Rusi izvode vežbu ili jednostavno pokušavaju da zastraše Ukrajinu.

Ukrajina je, u međuvremenu, pokušala da "umanji" to što Rusija povećava svoje vojno prisustvo blizu granice.

- Rusija je "uspostavila praksu prebacivanja i gomilanja" vojnih jedinica u cilju održavanja napetosti u regionu i političkog pritiska na susedne zemlje - saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane Ukrajine.

CNN piše da satelitski snimci koji su nastali prošle nedelje pokazuju da Rusija vrši "neredovna premeštanja trupa i opreme", zbog čega su američki zvaničnici veoma zabrinuti.

Navode da se na snimcima vidi kako Rusija gomila trupe, tenkove i naoružanje u blizini grada Jelnija, te da je Bajdenova administracija sada više zabrinuta nego proletos da će Rusija krenuti u invaziju, navela su dva neimenovana visoka američka zvaničnika.

Predsednik SAD Džo Bajden je Burnsa navodno poslao u Moskvu da bi pokušao da spreči bilo kakvu eskalaciju. Direktor CIA se sreo sa zvaničnicima Kremlja kako bi pokušao da ih "odvrati od planova za ofanzivu", tako što im je saopštitio da SAD pažljivo prate kretanje trupa, navode izvori koji su upućeni u detalje sastanaka.

Burns je takođe pomenuo i zabrinutost SAD da je Rusija na korak od toga da iskoristi svoj izvoz gasa kao prenost u trenutku kada se Ukrajina i druge evropske zemlje spremaju za energetsku krizu kako se bliži zima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike