Oglasio se direktor Fajzera: Otkrio tačan datum kad bi pandemija u SAD mogla da se završi

06.11.2021

16:57

0

Neki smatraju da Fajzer time pokušava da izreklamira novi lek protiv korone

Oglasio se direktor Fajzera: Otkrio tačan datum kad bi pandemija u SAD mogla da se završi
Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Član odbora direktora Fajzera dr. Skot Gotlib rekao je za CNBC da bi pandemija u SAD-u mogla da bude gotova do januara.

- Do 4. januara ova pandemija bi mogla da bude gotova. Tada ulazimo u endemsku fazu virusa - rekao je on, a 4. januara je, inače, datum kada na snagu stupa mera Bajdenove administracije da svi u firmama s najmanje 100 zaposlenih moraju da budu vakcinisani.

Fajzer je inače razvio pilulu protiv korone za koju kažu da drastično smanjuje smrtnost. Podsetimo, Fajzer je juče saopštio da je njegov lek protiv Kovida-19 delotvoran 89 odsto u prevenciji rizika hospitalizacije i smrtnog ishoda, na šta ukazuju prvi rezultati kliničkih ispitivanja.

- Prelazna analiza je pokazala da se za 89 odsto smanjuje rizik hospitalizacije i smrtnog ishoda u vezi s kovidom-19 od bilo kojeg uzroka u odnosu na placebo kod pacijenata koji su primali lek prva tri dana nakon pojave simptoma - navodi Fajzer u saopštenju, prenosi AFP.

Ti rezultati premašuju one koje je objavio Merk & Co za svoj lek molnupiravir, za koji se pokazalo prošli mesec da je prepolovio stopu smrti ili hospitalizacije za pacijente obolele od kovida koji imaju visoki rizik za teško oboljevanje. Antivirusni lekovi predstavljaju dodatak cepivima koja štite od kovida. Prvi rezultati Fajzera temelje se na kliničkim ispitivanjima na nešto više od 1.200 pacijenata koji su imali Kovid-19 i rizik za razvoj težeg oblika bolesti, poput gojaznosti ili starosti. Kroz nekoliko dana od pojave prvih simptoma deo njih primio je Fajzerov lek, a ostali placebo.

Pokazalo se da je 0.8 odsto onih koji su dobili Fajzerov lek u roku od tri dana od pojave simptoma bilo hospitalizovano, a niko nije umro u razdoblju od 28 dana od tretmana. U uporednoj skupini za placebo-pacijente takvih je bilo sedam odsto uz sedam smrtnih slučajeva.

Konačni podaci ni Fajzera ni Merka još nisu dostupni. Fajzer je objavio da planira da preda prve rezultate za svoj lek "što je pre moguće" Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA), pre nego što zatraži autorizaciju.

Ova Fajzerova objava stigla je samo dan nakon što je objavljeno da je Ujedinjeno Kraljevstvo postala prva država koja je odobrila lek molnupiravir protiv koronavirusa, koji je razvila američka farmaceutska kompanija Merk & Co.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike