Blokade puteva i suzavac: Ekvador na nogama zbog povećanja cene goriva (FOTO/VIDEO)

27.10.2021

09:20

0

Predsednik Laso prekršio obećanje da neće povećavati cene

Blokade puteva i suzavac: Ekvador na nogama zbog povećanja cene goriva (FOTO/VIDEO)
AP Photo/Carlos Noriega

U Ekvadoru hiljade demonstranata blokiralo je puteve u znak protesta zbog ekonomske politike predsednika Giljerma Lasa, nekoliko dana nakon što je povećao cene goriva.

Pet policajaca je povređeno, a 37 ljudi je privedeno zbog blokade puteva.

Konfederacija starosedelačkih naroda Ekvadora saopštila je da ima povređenih demonstranata, ali nije navela njihov broj, dok je ministarka unutrašnjih poslova Aleksandra Vela navela da su jučerašnji protesti protekli mirno, izuzev nekoliko incidenata u popodnevnim satima i poručila je da je vlada otvorena za dijalog.

Policija je upotrebila suzavac u prestonici tokom manjih sukoba sa demonstrantima, dok su policajci na konjima blokirali ulaz na trg koji je bio odredište protestne šetnje.

Domorodačke organizacije su zemljom i drvećem blokirale put koji povezuje Kito sa severom zemlje, a drugi u različitim andskim provincijama su zatvoreni.

Organizacija CONFENIAE saopštila je da su neki putevi u regionu Amazona zatvoreni od ranog jutra.

Predsednik Laso, bivši bankar koji je preuzeo dužnost u maju, prošle nedelje je ukinuo planirano postepeno povećanje cena benzina, što je trebalo da dovede da se ona na kraju uskladi sa međunarodnim troškovima, nakon pritiska domorodačkih i drugih organizacija.

Umesto toga, odlučio je da podigne cenu višeoktanskog benzina koji je najčešće korišćeno gorivo u Ekvadoru, na 0,66 dolara po litru i dizela na 0,5 dolara po litru, ali sindikati i druge organizacije žele da Laso zamrzne cene po nižim stopama i da dozvoli subvencije sektore koji su teško pogođeni kovid 19.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti