Italijanski premijer zbog Ursule fon der Lajen Erdogana nazvao diktatorom, Ankara mu besno uzvratila

09.04.2021

09:34

0

Dragi smatra da je predsednik Turske ponizio predsednicu Evropske komisije

Italijanski premijer zbog Ursule fon der Lajen Erdogana nazvao diktatorom, Ankara mu besno uzvratila
Copyright Tanjug/Riccardo Antimiani/Pool Photo via AP

Italijanski premijer Mario Dragi optužio je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da je ove nedelje hteo da ponizi predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, dodajući da sa “diktatorima” treba bidi otvoren, zbog čega su na njegov račun usledile osude iz Ankare.

Erdogan je u utorak primio u Ankari predsednicu Evropske komisije i predsednika Evropskog veća Šarla Mišela, a u snimku koji je nastao na početku tog sastanka vidi se da je Mišelu namenjena stolica odmah do Erdogana, dok je Fon der Lajenova morala da sedne na obližnji kauč sa strane.

– Ne slažem se sa Erdoganovim ponašanjem prema predsednici Fon der Lajen… Mislim da takvo ponašanje nije bilo prikladno i bilo mi je veoma žao zbog ponižavanja koje je Fon der Lajenova morala da pretrpi – rekao je Dragi novinarima, da bi zatim predsednika Turske nazvao diktatorom:

Youtube/Guardian News

– Zato bi takve ljude trebalo da nazivamo pravim imenom – diktatorima s kojima se ipak mora koordinirati, mora se biti otvoren kada se izražavaju drugačija gledišta i mišljenja.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je posle ove Dragijeve izjave i pozvalo italijanskog ambasadora u Ankari, a ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu oštro je iskritikovao ovu izjavu.

Pročitajte još

– Najoštrije osuđujemo neprihvatljiv populistički govor imenovanog italijanskog premijera Drahija i njegove ružne i neumerene komentare o našem demokratski izabranom predsedniku i uzvraćamo mu – napisao je Čavušoglu na Tviteru.

Ranije u četvrtak on je istakao i da je Erdogan primio šeficu Evropske komisije u skladu sa “zahtevima i predlozima Evropske unije ” i odbacio kritike da je Ankara ponizila čelnicu EU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike