Benjamin Netanijahu tajno otputovao u Saudijsku Arabiju?

23.11.2020

13:41 >> 15:00

0

Autor: A. Bulatović

To je prvi takav sastanak izraelskih i saudijskih lidera o kom se široko izveštava u izraelskim medijima

Benjamin Netanijahu tajno otputovao u Saudijsku Arabiju?
Copyright Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo,

Izraelski premijer Benjamin Netaniahu tajno je u nedelju odleteo u Saudijsku Arabiju sa svojim šefom Mosada Josijem Koenom kako bi se sastao sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, dok je vlada Saudijske Arabije negirala izvještae.

To je prvi takav sastanak izraelskih i saudijskih lidera o kom se široko izveštava u izraelskim medijima i mogao bi biti signal da Izrael, Saudijska Arabija i Trampova administracija koordiniraju svoj stav o Iranu pre nego što izabrani predsednik Džo Bajden preuzme dužnost.

Rat u Gazi ne jenjava: Izraelci odgovorili Hamasu nizom raketa
Beduini – pustinjski nomadi na večitom udaru Izraela

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije porekao je da se izveštaj o sastanku sa Netanijahuom održao, rekavši da su “jedini prisutni zvaničnici bili američki i saudijski”.

Bajden je rekao da bi razmislio o “oživljavanju” iranskog nuklearnog sporazuma, koji je predsednik Tramp napustio na nagovor Izraela. Izrael i Saudijska Arabija, koji dele tajne veze, vide Iran kao protivnika.

Netanijahuov kabinet odbio je komentar na prijavljeno putovanje, ali premijer je odustao od nagoveštaja o tome u govoru koji je održao u nedelju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: NPR

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike