Zabeležena još dva slučaja "Havana sindroma": Simptome ima i dete, cela porodica na lečenju

13.10.2021

08:55

0

Starost maloletnog lica koje je obolelo nije poznata, kao ni ozbiljnost njegovog stanja

Zabeležena još dva slučaja "Havana sindroma": Simptome ima i dete, cela porodica na lečenju
profimedia-0070017411 - Copyright Profimedia

Još najmanje dva slučaja "Havana sindroma", misterioznog neurološkog problema, registrovana su kod državljana SAD, izjavio je anonimni američki zvaničnik.

Sindrom se pojavio kod osoblja američke ambasade u Kolumbiji, a sve to uoči posete državnog sekretara Entonija Blinkena glavnom gradu Bogoti.

Zvaničnik je dodao da se sumnja da se problem pojavio kod još nekoliko ljudi, preneo je "Vol strit žurnal". Jedna američka porodica je zbog toga otišla iz zemlje na lečenje.

- Definitivno je jedna porodica pogođena, uključujući i maloletnu osobu. Odrasli su potpisali ono što su potpisali, odnosno, pristali su na rizike koji idu sa misijom. Međutim, ciljanje dece, makar bilo sličajno, trebalo bi da bude crvena linija - rekao je diplomata koji je upoznat sa situacijom u ambasadi. Blinken treba da dođe u Bogotu sledeće nedelje u okviru kratke latinoameričke ture, izjavilo je nekoliko zvaničnika.

Stejt department nije odmah odgovorio na zahtev za komentar, a ambasada SAD u Bogoti odbila je da komentariše navode. Ukoliko se potvrde, ovi napadi bi bili poslednji u brojnim misterioznim napadima na američke diplomate u raznim zemljama. "Havana sindrom" se prvi put pojavio među američkim diplomatama na Kubi krajem 2016. godine. Simptomi uključuju vrtoglavicu, glavobolju, slabost, mučninu, anksioznost, kongitivne probleme, zvonjavu u glavi i gubitak pamćenja.

Od tada, kako piše "Vol strit žurnal", napadi su registrovani u Kini, Austriji, Nemačkoj i Srbiji. Procenjuje se da je oko 200 američkih diplomata i članova osoblja bilo pogođeno ovim sindromom, a zvaničnici insistiraju da se mora odrediti tačan broj, jer svaki slučaj mora medicinski da se potvrdi, pošto neki pojedinci imaju iste simptome iz drugih razloga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: V. T.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike