Preminuo otac pakistanske nuklearne bombe: Zbog odavanja tajni bio u centru velikog skandala

10.10.2021

09:34

0

Kana je pomilovao tadašnji predsednik Mušaraf

Preminuo otac pakistanske nuklearne bombe: Zbog odavanja tajni bio u centru velikog skandala
kadir kan - Copyright AP Photo/B.K. Bangash, File

Kontroverzni pakistanski nuklearni fizičar Abdul Kadir Kan, zaslužan za nuklearni arsenal Pakistana i čovek koji je priznao da je bio deo lanca širenja nuklearnog oružja, preminuo je danas u 85. godini.

U izveštaju pakistanske državne agencije APP, navodi se da je Kan primljen u jednu pakistansku bolnicu 26. avgusta nakon pozitivnog testa na kovid-19 i da je kasnije premešten u vojnu bolnicu u Ravalpindiju.

Kan je bio u središtu globalnog skandala oko širenja nuklearne tehnologije 2004. godine koje je uključivalo prodaju nuklearnih tajni Severnoj Koreji, Iranu i Libiji.

Nakon javnog priznanja svoje krivice na nacionalnoj televiziji, Kana je pomilovao tadašnji predsednik Pakistana Pervez Mušaraf, ali je naučnik ipak godinama ostao u kućnom pritvoru u svojoj palati u Islamabadu.

Kan je tokom intervjua i priznanja na nacionalnoj TV rekao da je delovao sam, bez znanja državnih zvaničnika, međutim, kasnije je to porekao rekavši da je bio "žrtvovan".

- Pomogao nam je da razvijemo nuklearno naoružanje za odbranu naše nacije i zahvalni narod nikada neće zaboraviti njegov doprinos u tom pogledu - napisao je na svom Tviter nalogu pakistanski predsednik Arif Alvi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike