Strašno upozorenje Gutereša: Čovečanstvo je na korak od nuklearnog uništenja

26.09.2021

07:33

0

Autor: J. S. J.

Strašno upozorenje Gutereša: Čovečanstvo je na korak od nuklearnog uništenja
Copyright Profimedia

Danas se obeležava Međunarodni dan potpune eliminacije nuklearnog oružja, a  generalni sekretar UN Antonio Gutereš je tim povodom na Tviteru objavio - čovečanstvo je preblizu nuklearnog uništenja.

 

 

-Skoro 14.000 komada nuklearnog oružja je uskladišteno širom sveta. To je neprihvatljivo i sada je trenutak da zauvek razbijemo pretnju od nuklearnog sukoba, eliminišemo nuklearno oružje iz našeg sveta i uvedemo novu eru poverenja i mira -rekao je generalni sekretar svetske organizacije.

Šta je nuklearno oružje

U pitanju su ekstremno moćne bombe koje crpe energiju iz cepanja atoma ili sjedinjavanja malih čestica unutar atoma. Zbog toga se nuklearna bomba nekada zove atomska bomba.

Nuklearne bombe oslobađaju ogromnu količinu radijacije - koja može da izazove ozbiljne poremećaje i bolesti - tako da njihov efekat traje mnogo duže od same eksplozije.

Ali tokom istorije su korišćene samo dva puta - 1945. godine protiv Japana u Drugom svetskom ratu, što je izazvalo ogromno razaranje i gubitak velikog broja života.

Radijacija od bombe bačene na Hirošimu trajala je nekoliko meseci i usmrtila više od 80.000 ljudi. Od bombe bačene na Nagasaki stradalo je više od 70.000 ljudi.Od tada atomske bombe nisu korišćene nijednom.

Devet zemalja zasad poseduje nuklearno naoružanje: SAD, Velika Britanija, Rusija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike