Kanadski biskupi se konačno izvinili za "kulturni genocid": Za zverstva nad decom starosedelaca tek sad preuzeli odgovornost

25.09.2021

09:56

0

Oni su takođe naglasili da priznaju, uz žaljenje, istorijske i trenutne traume kroz koje prolaze domoroci

Kanadski biskupi se konačno izvinili za "kulturni genocid": Za zverstva nad decom starosedelaca tek sad preuzeli odgovornost
Profimedia - Copyright Profimedia

Konferencija katoličkih biskupa Kanade zvanično se izvinila zbog svoje uloge u ozloglašenom sistemu školskih internata, iako su to odbijali da urade godinama, i pored pritiska javnosti.


Počev od 1831. godine do 1996. godine, kanadski školski internatski sistem je nasilno odvajao decu starosedelaca od svojih porodica, podvrgavajući ih izgladnjivanju i fizičkom i seksualnom zlostavljanju, što je državna Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala "kulturnim genocidom".

U izjavi od petka, organizacija biskupa izrazila je "duboko žaljenje" i izvinila se, zajedno sa svim katoličkim službama koje su bile uključene u rad takvih institucija.

Preživeli koji su razgovarali sa Rojtersom prisetili su se učestale gladi i samoće, uz pretnje koje su dolazile iz škole i čestu upotrebu sile.
Profimedia
 

- Potvrđujemo velike zloupotrebe koje su počinili neki članovi naše katoličke zajednice - fizičke, psihološke, emotivne, duhovne, kulturološke i seksualne - navodi se u saopštenju kanadskih biskupa.

Oni su takođe naglasili da priznaju, uz žaljenje, istorijske i trenutne traume kroz koje prolaze starosedeoci.

Veliki gnev izazvala su ranija otkrića brojnih grobova dece starosedelaca na mestima gde su se nalazili školski internati širom Kanade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike