Procurili dokumenti uzdrmali SAD: Petljanje oko slepih miševa bacilo novo svetlo na poreklo korone

23.09.2021

13:10 >> 13:26

0

Američka agencija je odbila da finansira rizičan projekat pre tri godine, ali je ostavila prostora da u budućnosti odobri da se određena istraživanja koja

Procurili dokumenti uzdrmali SAD: Petljanje oko slepih miševa bacilo novo svetlo na poreklo korone
Copyright Američki predsednik u poseti Nacionalnom institutu za zdravlje; AP Photo/Evan Vucci

Dokumenti koje je objavila grupa naučnika koji istražuju poreklo kovida 19 otkrivaju da je 2018. godine kontroverzna američka neprofitna organizacija „EcoHealth alijansa” tražila 14 miliona dolara za projekat koji bi kineske slepe miševe zarazio izmenjenim koronavirusima.

Nekih 18 meseci pre nego što su registrovani prvi slučajevi kovida 19 kod ljudi, planirano je da se, posle tri i po godine istraživanja, u pećine slepih miševa u provinciji Junan oslobode čestice koje prodiru u kožu i koje sadrže „nove proteine” koronavirusa koji su pronađeni kod slepih miševa. Cilj je bio da se sprovede istraživanje i da se prenos na ljude u tom procesu spreči, piše RT.

Pročitajte još

Predlog nazvan „Project Defuse” podnela je „EcoHealth alijansa” sa ciljem da se razmotri njegovo finansiranje u okviru inicijative koja je težila sprečavanju širenja opasnih patogena. On je predstavljen američkoj agenciji DARPA (agencija Ministarstva odbrane SAD, koja se bavi razvojem novih tehnologija za vojsku), koja je na kraju projekat odbila iz bezbednosnih razloga.

Dokument je ove nedelje objavio DRASTIC, istraživački tim naučnika iz celog sveta koji je baziran na internetu. Grupa tvrdi da je dokumente pribavila od neimenovanog uzbunjivača.

Predsednik „EcoHealth alijanse” Piter Dašak, zoolog iz Velike Britanije, naveden je kao osoba zadužena za „Project Defuse”, koji je planirano da bude sproveden u saradnji sa Vuhanskim institutom za virologiju i brojnim američkim univerzitetima, kao i sa američkim Geološkim zavodom Centra za zdravlje divljih životinja i Istraživačkim centrom „Palo Alto”.

Ranije ovog meseca istraživački medij „The Intercept” otkrio je da su savezne agencije, uključujući američke nacionalne institute za zdravlje, dodelile „EcoHealth alijansi” ukupno 3,1 milion dolara – pri čemu se skoro 600.000 dolara koristilo za „identifikaciju i preuređivanje koronavirusa slepih miševa koji bi mogli da pređu na ljude“ u Vuhanskom institutu za virologiju.

Prema pisanju drugih medija, autentičnost dokumenata koje je ove sedmice objavio DRASTIC potvrdio je bivši član administracije Donalda Trampa. Oni ukazuju na to da su istraživači pokušavali da prilagode koronavirus slepih miševa tako da virus lakše dopre u ljudske ćelije.

Profimedia

DRASTIC u saopštenju navodi da je „rasprava o planiranom uvođenju mesta cepanja specifičnih za ljude“ u predlogu ukazala na to da je opravdana pažljivija analiza „šire naučne zajednice o verovatnoći veštačkog umetanja“.

Iako je Darpina Kancelarija za biološke poslove odbila ovaj projekat, ostavila je mogućnost da ga odobri u budućnosti jer obuhvata „nekoliko važnih komponenti”.

U odgovoru na zahtev za verifikaciju jedne medijske kuće, DARPA je izjavila da nikada nije finansirala direktno, niti indirektno, kao podizvođač, bilo koju aktivnost ili istraživača povezanog sa „EcoHealth alijansom“ ili Vuhanskim institutom za virologiju.

Dokumenti ne predstavljaju konačne dokaze koji bi potkrepili osporavanu teoriju da je kovid 19 procurio iz kineske laboratorije, ali dodatno ističu činjenicu da su američke agencije izrazile interesovanje za rizična istraživanja koronavirusa kod slepih miševa u godinama koje su prethodile pandemiji.

Ranije ove godine stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) proveli su oko mesec dana u Kini i u izveštaju zaključili da se veruje da su slučajevi identifikovani u Vuhanu 2019. virus dobili od životinja, jer su mnogi od prvih zaraženih potvrdili da su posetili pijacu morskih plodova koja je na početku pandemije spominjana kao žarište.

Pročitajte još

Međutim, zbog američkog skepticizma prema tom izveštaju zahtevana je još jedna istraga. U julu je SZO pozvala na drugu fazu istrage, koja bi uključivala „revizije relevantnih laboratorija i istraživačkih institucija“ u Vuhanu, ali je zamenik kineskog ministra zdravlja Zeng Jisin odbio to, rekavši da je taj plan pokazao „nepoštovanje zdravog razuma i aroganciju prema nauci“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike