Maori hoće da se vrati stari naziv Novog Zelanda: Sadašnje ime je holandsko, a mi smo Polinežani!

14.09.2021

07:57 >> 08:08

0

Zahtevaju da se vrate odrednice na maorskom jeziku

Maori hoće da se vrati stari naziv Novog Zelanda: Sadašnje ime je holandsko, a mi smo Polinežani!
Raviri Vaititi - Copyright Profimedia

Novozelandska partija starosedelaca Maora pokrenula je peticiju za promenu imena zemlje u Aotearoa, na jeziku te reo Maori, zahtevajući da se vrate sve originalne maorske odrednice u narednih pet godina.

– Davno je prošlo vreme da se te reo Maori vrati na mesto koje mu pripada i da se obnovi prvi službeni jezik ove zemlje. Mi smo polinezijska zemlja – mi smo Aotearoa i to je ime koje će ujediniti, a ne deliti našu zemlju. Novi Zeland je holandsko ime, a ne maorsko – poručili su čelnici maorske partije Raviri Vaititi i Debie Ngareva-Paker u saopštenju kojim je pokrenuta peticija.

Pročitajte još

Peticija takođe poziva vladu da u narednih pet godina „identifikuje i zvanično vrati originalne nazive na te reo Maoriju za sve gradove i mesta širom zemlje” i okonča proces do 2026. godine.

Iz Te Pati Maorida su podsetili da su brojne vlade, jedna za drugom, „nametale kolonijalni program u obrazovni sistem“ što je dovelo do rasprostranjenog gubitka maorskog jezika i ukazuju da samo 20 odsto građana tečno govori maorski jezik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike