Zbog masakra se oglasio i premijer: U jednom danu ubili skoro 1.500 delfina i ne vide ništa loše u tome (UZNEMIRUJUĆE)

17.09.2021

11:28

0

Autor: N.P.

Više od 83 odsto od 53.000 ostrvljana i dalje podržava ubijanje kitova pilota - koji su takođe vrsta delfina

Zbog masakra se oglasio i premijer: U jednom danu ubili skoro 1.500 delfina i ne vide ništa loše u tome (UZNEMIRUJUĆE)
Ovako je bilo 2018. godine, Profimedia

Masovni lov i masakr 1.428 belostranih delfina u nedelju na Farskim ostrvima izazvalo je međunarodno negodovanje i navelo premijera te oblasti pod kontrolom Danske, Bardura a Steig Nilsena, da najavi da će vlada preispitati lov na ove morske sisare.

Ali, dok više od 83 odsto od 53.000 ostrvljana i dalje podržava ubijanje kitova pilota – koji su takođe vrsta delfina, 53 odsto se protivi ubijanju belostranih delfina, pokazuje anketa koju je objavila televizija Kringvarp Foroia.

Pročitajte još

Žitelji Farskih ostrva love kitove i delfine još od drevnih vremena Vikinga, a taj običaj je regulisan i u najstarijem sačuvanom farskom zakonu koji datira iz 1298. godine.

Kitovi piloti su druga najveća vrsta okeanskih delfina, a po veličini ih nadmašuju samo orke, kitovi ubice.

Piled up like trash and soon to be dumped in the Faroe Islands. It's unlikely they will be able to process 1428 dolphins. This is comparable to the American bison. Image via Paul Watson.

Posted by Blue Planet Society on Понедељак, 13. септембар 2021.

Loiv na kitove pilote službeno je prvi put evidentiran 1584. godine, a od 2000. godine na Farskim ostrvima se svake godine ulovi u proseku oko 660 kitova pilota i 211 belostranih delfina.

Pročitajte još

Nedeljni lov je šokirao i mnoge Farane jer je ubijeno 1.428 životinja u samo jednom danu – šest puta više od broja koji se ulovi tokom cele godine.

Osim toga, harpun koji se koristio za navodno “humanije” ubijanje kitova pilota ove godine nije korišćen jer je prevelik za belostrane delfine koji su manji, pa su umesto toga ova stvorenja masakrirana dugim noževima.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti