Ograda oko Kapitola je ponovo podignuta: Policija u punoj pripravnosti za današnji protestni skup (FOTO)

18.09.2021

06:16 >> 06:52

0

Autor: Nikola A.

Ne očekuje se da će kongresmeni danas biti u zgradi, jer Kongres ne zaseda

Ograda oko Kapitola je ponovo podignuta: Policija u punoj pripravnosti za današnji protestni skup (FOTO)
Copyright Profimedia

Policija u Vašingtonu koja se sprema za današnje zakazane prosteste zatražila je pomoć od drugih bezbednosnih organa, uključujući i američku Nacionalnu gardu.

Očekuje se da se velika grupa ljudi danas pojavi na Kapitolu kako bi protestovala zbog hapšenja 600 osoba povezanih sa nasilnim okupljanjem 6. januara.

Pročitajte još:

Načelnik policije Kapitola Tom Manger saopštio je juče na konferenciji za novinare da je teško reći da li su pretnje nasiljem za današnji događaj verodostojne, ali da je o tome zabeležena komunikacija na internetu i na drugim mestima i da obaveštajni podaci uoči mitinga sugerišu da će se pojaviti ekstremističke grupe, prenosi AP.

Dozvola za današnje okupljanje je izdata za prisustvo do 700 ljudi, a Manger smatra da je najverovatnija mogućnost za nasilje tokom skupa sukob između demonstranata i protivnika protesta za koje se očekuje da će se pojaviti, a naglasio je da se policija takođe priprema za mogućnost da neki demonstranti dođu sa oružjem.

– Nećemo tolerisati nasilje i bilo kakvo kriminalno ponašanje – rekao je Manger.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin odobrio je juče zahtev da se 100 vojnika Nacionalne garde stavi na raspolaganje policiji, kako bi pomogli u zaštiti Kapitola ako to bude potrebno, a uoči planiranog skupa podrške optuženima za učešće u neredima 6. januara.

Policija u Vašingtonu u sredu je saopštila da je zatražila od Pentagona da obezbedi trupe Nacionalne garde kako bi pomogle u zaštiti Kapitola 18. septembra tokom zakazanih protesta, ako to bude potrebno.

Protest, koji je organizuje Met Brejnard, bivši službenik u kampanji nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, ima za cilj pružanje podrške ljudima koji su privedeni nakon nereda 6. januara – njih 63 koji su u pritvoru i više od 600 optuženih zbog smrtonosnih nereda.

Obaveštajni izveštaj državne bezbednosti upozorio je na postove na društvenim mrežama u kojima se raspravljalo o mogućem napadu na Kapitol noć pre mitinga,a jedan korisnik je takođe komentarisao “otmicu jednog člana Kongresa”, navodi se u dokumentu, iako poslanik u izveštaju nije identifikovan imenom.

Pročitajte još:

Ne očekuje se da će kongresmeni danas biti u zgradi, jer Kongres ne zaseda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike