Samit Putina i Bajdena Švajcarsku koštao više od 10 miliona dolara!

18.09.2021

13:54

0

To je tek deo procene, iznos će biti i veći

Samit Putina i Bajdena Švajcarsku koštao više od 10 miliona dolara!
Copyright Peter Klaunzer/Swiss Federal Office of Foreign Affairs via AP

Švajcarski kanton Ženeva privodi kraju obračunavanje troškova održavanja sastanka predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, a konačna suma mogla bi da premaši 10 miliona dolara, izjavio je portparol rukovodstva regiona Emanuel Kueno.

Prema preliminarnim podacima, objavljenim u medijima, osiguravanje bezbednosti tokom predsedničkog samita 16. juna u Ženevi koštalo je 5,552 miliona dolara.

Pročitajte još

Tu spadaju troškovi rada kantonalne policije, bezbednosnih službi iz susednih kantona, njihov smeštaj i prevoz. Nisu uračunati troškovi angažovanja vojske i službi civilne zaštite. Deo tih troškova pokriće Federalna policija.

Još 238.864 dolara potrošeno je na protokolarne službe, 554.700 dolara koštala je nadoknada za jednodnevni prekid rada različitih organizacija, koje su se nalazile u perimetru bezbednosti samita. Tu će deo troškova pokriti federalne vlasti.

Peter Klaunzer/Swiss Federal Office of Foreign Affairs via AP

Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske otplatiće oko tri miliona dolara, potrošene na prevoz i ketering za novinare koji su izveštavali sa samita.

– Kao što vidite, to su samo preliminarne procene, a konačni rezultati bi se mogli povećati za 10-15 odsto. Kada se obračun završi biće poslat Federalnim vlastima krajem septembra – rekao je Kueno.

Kako je istakao, ranije je Državni savet Ženeve objavio preliminarne podatke o troškovima samita kao odgovor na hitan zahtev poslanika iz stranke socijalista Silvana Tevoza.
Pročitajte još

Samit predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog lidera Džozefa Bajdena u Ženevi je održan 16. juna. Putin je na konferenciji za novinare rekao da su pregovori bili dobri i da je postignut dogovor o vraćanju ambasadora. Nešto kasnije, Bajden je na odvojenoj konferenciji, poručio da njegova agenda nije protiv Rusije već za američki narod.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike