"Današnje žene nisu one od pre 26 godina": Avganistanke protestuju u Kabulu za svoja prava

19.09.2021

19:11 >> 19:13

0

Autor: M.P.

Izvor: Tanjug

Vraćeno Ministarstvo za promociju vrlina i sprečavanje poroka koje je devedesetih godina sprovodilo šerijatski zakon

"Današnje žene nisu one od pre 26 godina": Avganistanke protestuju u Kabulu za svoja prava
printscreen/Twitter/Javed Miri

Više desetina žena protestovalo je danas ispred avganistanskog Ministarstva za ženska prava koje je zatvoreno nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu 15. avgusta.

Umesto Ministarstva za ženska prava, sada se tu nalazi Ministarstvo za promociju vrlina i sprečavanje poroka.

Pročitajte još:

Žensko osoblje koje je radilo u ministarstvu pokušava nekoliko nedelja da se vrati na posao, međutim, uvek dobijaju isti odgovor – a to je da idu kući.

Tabla ispred Ministarstva za ženska pitanja zamenjena je tablom za Ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka.

– Ministarstvo za ženska pitanja mora biti ponovo aktivirano. Sklanjanje žena znači sklanjanje ljudskih bića – rekla je jedna od okupljenih žena, Basira Tavana.

Devedesetih godina Ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka postalo je poznato kao talibanska policija za moral, koja je sprovodila šerijatski zakon tumačeći ga na svoj način, koji je uključivao striktni kodeks oblačenja, javna bičevanja i pogubljenja.

Žene su protestovale dan nakon što su se neke devojčice vratile u osnovne škole sa razredima razvrstanim po polu, ali starije devojčice su se suočile sa mučnim čekanjem bez ikakvog objašnjenja da li će i kada moći da nastave sa učenjem.

Pročitajte još:

– Ne možete potisnuti glas avganistanskih žena tako što ćete držati devojčice kod kuće i ograničavati ih, zabranjivati im da idu u školu. Današnje žene u Avganistanu nisu one od pre 26 godina – rekla je jedna od učesnica protesta, prenosi Tanjug.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam