Kao na Divljem zapadu: Patrole na konjima i sa bičevima jurišaju na migrante (VIDEO)

21.09.2021

08:43

0

Autor: M. J.

Iz kampa u pograničnom gradu Del Rio u Teksau uklonjeno je više od 6.000 Haićana i drugih migranata

Kao na Divljem zapadu: Patrole na konjima i sa bičevima jurišaju na migrante (VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Felix Marquez)

Sve veći broj migranata sa Haitija nadire na granicu sa Teksasom. Pojavile su se uznemirujuće fotografije na kojima se vidi kako pripadnici granične policije jure migrante na konjima.

Povodom ovog slučaja oglasila se i portparolka Bele Kuće Džen Psaki. Upitana je da li je ovakva upotreba konja, a možda i bičeva “prikladna taktika” u zemlji koja je utemeljena na ropstvu.

Pročitajte još

– Videla sam neke snimke. Nemam potpuni kontekst. Ne mogu zamisliti koji kontekst bi to mogao da učini primerenim. Mislim da niko ko vidi taj snimak ne bi pomislio da je prihvatljiva ili primerena – izjavila je ona.

Tanjug/AP Photo/Felix Marquez)

Iz kampa u pograničnom gradu Del Rio u Teksasu uklonjeno je više od 6.000 Haićana i drugih migranata, saopštili su američki državni zvaničnici.

Ministar unutrašnje bezbednosti Alehandro Majorkas poslao je jasnu poruku svima koji žele ilegalno da pređu granicu, opisavši incident kao “izazovnu i potresnu situaciju”.

– Ako ilegalno dođete u Sjedinjene Američke Države, bićete vraćeni. Vaše putovanje neće uspeti, ugrozićete svoj život i život svoje porodice – poručio je Majorkas.

Tanjug/AP Photo/Felix Marquez)

Načelnik granične patrole Raul Oriz i ministar Majorkas izjavili su da će ispitati postupke granične patrole koji na konjima potiskuju migrante i izbeglice na reci između Siudad Akune, Meksika, i Del Rija, ističući da na osnovu fotografija i snimaka ne vide ništa pogrešno.

Divlji zapad 21. veka

SAD su pokrenule operaciju da hiljade ljudi vrate u njihovu zemlju, a ostale da spreče da pređu iz Meksika. Ova operacija bi mogla predstavljati najbrže američko proterivanje u poslednjih nekoliko decenija.

Kad je u nedelju zatvorena granica u Del Riju, migranti i izbeglice krenuli su dalje prema istoku kako bi prešli Rio Grande, reku koja razdvaja SAD i Meksiko. Zaustavili su ih agenti granične patrole na konjima i službenici policije.

Fotograf AFP-a Pol Ratje koji se nalazio na mestu događaja i koji je uslikao viralnu fotografiju rekao je “Vašington Postu” kako je sve izgledalo.

– Dolazim na mesto događaja i svi tamo prelaze… Odjednom se pojavila neka policija i počela da tera ljude. Tada su stigli graničari na konjima i pokušavali su ih takođe naterati da odu. Meksičke vlasti u čamcu rekle su drugima da se vrate u Meksiko. Prema izveštajima s mesta događaja, američki agenti vikali su na migrante da izađu iz reke. Nekoliko stotina onih koji su prešli, preusmereni su u kamp Del Rio – rekao je Ratje.

Pored njega oglasio se i novinar “El Paso tajmsa” koji je rekao da je jedan od agenata preteći zamahnuo bičem jureći na konju prema ljudima koji su se nalazili u reci.

Tanjug/AP Photo/Felix Marquez)

Graničari često koriste konje u udaljenom području Teksasa, s obzirom na prirodu samog terena, međutim, nije poznato da li su i u nedelju koristili bičeve.

U nedelju je više od 320 migranata, na tri leta stiglo u Port-o-Prinsu u Haitiju.

Pročitajte još

Prema navodima jednog zvaničnika, SAD planiraju masovno proterivanje koje bi uključivalo sedam letova dnevno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike