Prvi komercijalni avion iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sleteo u Izrael, Netanjahu: Ovo je istorijski trenutak

26.11.2020

15:57

0

Izraelski premijer je izrazio nadu da će i ostale zemlje normalizovati odnose sa jevrejskom državom

Prvi komercijalni avion iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sleteo u Izrael, Netanjahu: Ovo je istorijski trenutak
Copyright Profimedia

Prvi komercijalni avion iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) sleteo je u Izrael, a premijer Benjamin Netanjahu je taj trenutak označio početkom nove ere na Bliskom istoku, izrazivši nadu da će i mnoge druge zemlje normalizovati odnose sa jevrejskom državom.

– Ovo je istorijski trenutak jer je to prvi komercijalni let između Dubaija i Izraela – rekao je Netanjahu ubrzo pošto je avion iz Emirata sleteo na međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva.

Netanjahu je izražavajući dobrodošlicu rekao da se radi o ključnom trenutku jer se istorija menja i da je za njega to ostvarenje sna.

Niskobudžetna kompanija “Flydubai” je u četvrtak započela direktne letove za Tel Aviv posle nedavne normalizacije odnosa UAE i Izraela.

– To su plodovi mira, dragi turisti iz Emirata, dobro došli u Izrael – objavio je na Tviteru Netanjahuov portparol Ofir Gendelman.

UAE su u septembru potpisali sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom, postignut zahvaljujući posredovanju SAD.

Emirati su prva zemlja Zaliva koja je to učinila.

Imajući u vidu da su ekonomije Izraela i UAE teško pogođene pandemijom koronavirusa, obe zemlje se nadaju da će imati koristi od tog sporazuma, uključujući dolazak turista.

Profimedia

– Početak planiranih letova doprineće ekonomskom razvoju i stvoriće dalje mogućnosti za investiranje – rekao je direktor pomenute avio-kompanije Gait al Gait početkom novembra kada su letovi najavljeni, preneo je Frans pres.

Avioni kompanije “Flydubai” će leteti za Tel Aviv dva puta dnevno, a izraelske avio-kompanije “El Al” i “Israir” očekuju da komercijalni letovi počnu da lete u Emirate u decembru.

Avio-kompanija “Etihad”, čije je sedište u Abu Dabiju, počeće da leti za Tel Aviv u martu, navode izraelski mediji.

UAE su tek treća arapska zemlja koja je normalizovala odnose s Izraelom posle Egipta 1979. i Jordana 1994. godine.

Dve zemlje su već potpisale bezvizni režim, koji bi trebalo da stupi na snagu sa sporazumima o zaštiti investicija, nauke i tehnologije.

Sporazum o normalizaciji odnosa je istog dana kada i Emirati potpisao Bahrein, a Sudan je odlučio da ide istim putem, pa je najavljeno uspostavljanje odnosa.

Tim sporazumima je poljuljan dugogodišnji arapski konsenzus da neće biti normalizacije odnosa s Izraelom dok se ne postigne sveobuhvatni mirovni sporazum sa Palestincima.

Na novinarsko pitanje kada će se uspostaviti odnosi sa Saudijskom Arabijom, koja se za sada od toga uzdržavala, Netanjahu je odgovorio da je ta zemlja dala dozvolu da preko nje preleću avioni koji lete iz jevrejske države.

PROČITAJTE JOŠ:

Švedski princ Filip i princeza Sofija pozitivni na koronavirus

Korona kosi u Bugarskoj: 3.712 novozaraženih, 141 osoba umrla

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike