Svi su mislili da su talibani helikopterom vukli obešenog čoveka: Sada se otkrila istina o tom snimku (VIDEO)

01.09.2021

13:59 >> 17:44

0

Militanti su preuzeli letelice koje je za sobom ostavila američka vojska

Svi su mislili da su talibani helikopterom vukli obešenog čoveka: Sada se otkrila istina o tom snimku (VIDEO)
Copyright Twitter/Shayan Sardarizadeh

Nakon što su se američke trupe povukle iz Avganistana i ostavile za sobom brojne letelice, naoružanje i municiju, društvenim mrežama se proširio video koji prikazuje kako sa američkog helikoptera u Avganistanu visi čovek.

Odmah su se pojavili navodi da su talibani, poznati po brutalnim metodama vladanja, obesili čoveka i pustili ga tako visi, zavezan za helikopter.

Pročitajte još

Oglasili su se i brojni protivnici predsednika SAD Džoa Bajdena, a republikanski senator Ted Kruz je poručio: “Ova zastrašujuća slika pokazuje avganistansku katastrofu Džoa Bajdena. Talibani vešaju čoveka s američkog helikoptera ‘crni jastreb’. Tragično. Nezamislivo“.

Ispostavilo se da ovi navodi nisu tačni.

Na snimku nije obešena osoba, već muškarac koji visi s helikoptera u pojasu za penjače. Konkretno, na kasnije objavljenim fotografijama vidi se kako maše okupljenima na tlu.

Američka stranica za proveru činjenica „Snupes“ je iz videa izvukla nekoliko skrinšotova koji dokazuju da osoba nije mrtva.

Bilal Sarvari, slobodni avganistanski novinar, na Tviteru je objavio da snimak prikazuje helikopter kojim upravlja pilot kojeg su obučili SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok s helikoptera u pojasu visi talibanski vojnik s talibanskom zastavom.

Pročitajte još

Kako se navodi, taliban je pokušao iz vazduha da zakači zastavu na jednom objektu, ali nije uspeo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike