Rusi grade novi grad u Sibiru: Prostiraće se na 925 hektara i nosiće ime čuvenog satelita

03.09.2021

07:03 >> 07:36

0

Autor: I.Pavlović

U prvoj fazi računa se na populaciju od 50.000 stanovnika

Rusi grade novi grad u Sibiru: Prostiraće se na 925 hektara i nosiće ime čuvenog satelita
Copyright PIxabay

Novi grad Sputnjik za 300.000 stanovnika trebalo bi da se izgradi 30 kilometara od Vladivostoka, a odgovarajući sporazum potpisan je na Istočnom ekonomskom forumu.

„Stvaranje novog grada Sputnjika planirano je na teritoriji naprednog društveno-ekonomskog razvoja ‘Nadeždinska’. Površina grada biće 925 hektara. U okviru projekta planirano je da se izgradi 2,8 miliona kvadratnih metara stambenog prostora“, navodi se u saopštenju Ministarstva za razvoj Dalekog istoka Rusije.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je primetio zamenik ministra za razvoj Istoka Gadžimagomed Huseinov, lokacija novog grada biće atraktivna za graditelje.

– Deset minuta do aerodroma, 40 minuta do centra glavnog grada Primorja, 15 minuta do Artjoma. U prvoj fazi računa se da će biti do 50.000 stanovnika – precizirao je on.

Kako je izjavio Artjom Dovlatov, zamenik predsednika državne korporacije i investicione banke VEB koja će učestvovati u izgradnji grada, ključna ideja projekta je da se spreči da stanovništvo napušta regione Dalekog istoka.

– Gradovi treba da rastu u skladu sa trenutnim potrebama stanovnika, sa novim radnim mestima i povoljnom gradskom sredinom. U ovom projektu, zajedno sa našim partnerima, razmatramo učešće u finansiranju složenog razvoja Sputnjika – naveo je on.

Ranije je ministar odbrane Sergej Šojgu dao ideju da se u Sibiru izgrade novi gradovi. Prema njegovom mišljenju, to bi trebalo da bude od tri do pet velikih naselja koja bi postala ekonomska središta konkretnih industrijskih grana – energetike, prerade drveta ili petrohemije. Predsednik Rusije Vladimir Putin nakon toga je izjavio da ove predloge treba pripremiti i formalizovati.

Istočni ekonomski forum održava se od 2. do 4. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku. Njegova glavna tema ove godine su nove mogućnosti za Daleki istok u svetu koji se menja. Generalni medijski partner Foruma je informativna agencija RIA Novosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike