Zaharova: Avganistan je pokazao nesposobnost SAD i NATO, degradacija je očigledna

04.09.2021

09:42 >> 10:20

0

Autor: V. T.

Ona smatra i da je sada najbolje vreme da alijansa poradi na svojim greškama

Zaharova: Avganistan je pokazao nesposobnost SAD i NATO, degradacija je očigledna
Marija Zaharova/Foto: Profimedia

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova trijumfalno je izjavila da je situacija u Avganistanu jasno pokazala da ni NATO ni SAD nisu sposobni da efikasno planiraju i koordinišu svoje akcije.

– Štaviše, SAD su se pokazale kao potpuno nekompetentne kao vodeća sila. A snimci samouništavanja ”nepobedive mašine” koji su obišli ceo svet ubedljivije od svih vojnih proračuna pokazuju apsolutnu nesposobnost NATO kao vojno-političkog bloka koji pretenduje na vodeću ulogu u obezbeđivanju svetskog poretka – napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Pročitajte još

Ona smatra i da je sada najbolje vreme da NATO poradi na svojim greškama.

– Ali, što se kaže, oni nisu takvi. Šta radi blok, uhvaćen u sopstvenoj nemoći. On užurbano traži informacione razloge kako bi skrenuo pažnju sa niza neuspeha i odgovara na izazove vremena… vežbama – istakla je Zaharova, navodeći listu vojnih manevara koje NATO planira da održi do kraja godine, preneo je Sputnjik.

Marija Zaharova; Profimedia

– Obratite pažnju koliko često održavaju vežbe u baltičkim zemljama i zemljama Istočne Evrope. Sudeći po katastrofi NATO u Avganistanu, Alijansi nisu potrebne vežbe na poljima i šumama, nego u planinama i stepama. Ali su se očigledno zaista uživeli u virtuelnu konfrontaciju sa Rusijom – navela je portparolka.

Pritom je konstatovala da apetiti NATO rastu, kao i da je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u junu najavio povećanje vojnog prisustva NATO na Arktiku.

Pročitajte još

– Degradacija Alijanse je očigledna. Vojnu opremu iz Iraka su bar prevezli do baltičkih zemalja i gomile starudije poklonili vazalima. U Avganistanu su snage toliko istrošene da su automobile i helikoptere ostavili onima zbog kojih su ih i dovezli. Zamišljam šta će biti na Arktiku – zaključila je Zaharova.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti