Kako je američka vojska dronom ubila pogrešnog čoveka: Obični inženjer nastradao zbog onoga što je imao u kolima

11.09.2021

10:00 >> 10:10

0

Hteli da se osvete za eksploziju u Kabulu, ali pobili 10 nedužnih civila

Kako je američka vojska dronom ubila pogrešnog čoveka: Obični inženjer nastradao zbog onoga što je imao u kolima
Copyright Twitter/Evan Hil/New York Times

Kada je teroristička grupa ISIS-K izvela napad u Kabulu 26. avgusta, ubivši tom prilikom skoro 200 Avganistanaca i 13 američkih vojnika, SAD su odlučile da odgovore, međutim, tom prilikom stradali su nedužni civili.

Poginulo je 10 ljudi, među njima sedmoro dece, a svi su bili članovi iste porodice.

Pročitajte još

Američki zvaničnici su naredili napad dronom 29. avgusta jer se verovalo da će biti novih napada na aerodromu u Kabulu.

Meta je bio navodni terorista koji je vozio beli automobil za koji se sumnjalo da prevozi eksploziv i predstavlja direktnu pretnju.

Kako su naveli američki vojni zvaničnici, vozač, koji nije bio tada identifikovan, ponašao se sumnjivo satima pre napada, a zabeleženo je i da je stao kraj jedne kuće za koju se veruje da je sklonište terorista.

Međutim, “Njujork tajms” i “Vašington post” su istragom utvrdili da je vozač Zemari Ahmadi, 43-godišnji inženjer, najverovatnije stradao greškom.

On je godinama radio za dobrotvornu organizaciju sa sedištem u Kaliforniji “Nutrition and Education International” (NEI). Pomagao je u postavljanju fabrika soje, popravkama mašina i transportu kolega i hrane.

Kako su poručili članovi njegove porodice, Ahmadi i još jedan njegov rođak, koji je sarađivao sa američkom vojskom, podneli su zahteve za izbegličke vize kako bi se nastanili sa porodicama u Americi.

Beli “sedan” koji je vozio pripadao je “NEI”, a njegova razna zaustavljanja tog kobnog 29. avgusta su bila svakodnevni deo njegovog radnog dana, uključujući prevoz kolega i preuzimanje šefovog laptopa.

Za njega je to bio sasvim običan dan koji je počeo oko 9 ujutru. Pokupio je dvoje kolega, šefov laptop, uzeo je doručak i uputio se ka kancelariji.

Ono što je američkoj vojsci bilo sumnjivo su zapravo bili kanisteri sa vodom. Ahmadi je snimljen kako određen tovar ubacuje u kola, a ispostavilo se da uopšte nije reč o eksplozivu, što je i bio razlog za napad dronom, već voda. Dopremanje vode je bilo stopirano nakon što su talibani ušli u Kabul, pa je Ahmadi morao da se snađe i sam je donosi do kuće.

Svih 5 muškaraca koji su se tog dana vozili sa Ahmadijem su za novinare potvrdili da je prevozio vodu. Kamere su snimile da je u 14.35 sati sa još jednim kolegom napunio nekoliko kanistera koje je prethodno doneo u kancelariju jer mu je brat rekao da u naselju nema vode. Zato ih je redovno punio vodom na poslu.

U 15.38 je kolega odvezao “sedan” dalje ka prilazu njihove firme. To je trenutak kada je američka vojska pomislila da se automobil nalazi na sumnjivoj lokaciji. Lokacija “sumnjivog objekta” se preklapa sa lokacijom organizacije za koju je Ahmadi radio. Vojska je verovatno mislila da je sedište organizacije “NEI” zapravo štab terorista.

Kada se te večeri Ahmadi zaustavio kod svog doma, nadomak aerodroma, američki komandant je odlučio da je njegov automobil meta, a operater drona je video još samo jednog čoveka pored kola pre napada.

Međutim, kako prenosi “Njujork tajms”, kada se Ahmadi parkirao, ušao je u dvorište gde su ga sačekala deca, ne samo njegova već i njegovog brata, koja su se radovala što ga vide. Ona su posedala na zadnje sedište automobila i tako su svi stradali.

Pročitajte još

Kako je preneo Evan Tajms iz “Njujork tajmsa”, tim za dronove nije uopšte nadgledao Ahmadijevu kuću.

Brzo su skenirali dvorište i tvrde da su videli samo jednog muškarca pored Ahmadija. Pošto su mislili da se eksploziv krije u kolima, naređen je napad.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike