Kamalu Haris optužuju da je plagirala priču Martina Lutera Kinga: Društvene mreže se usijale od prozivki

05.01.2021

17:00 >> 18:19

0

Novoizabrana potpredsednica SAD ponovo se našla na meti kritika

Kamalu Haris optužuju da je plagirala priču Martina Lutera Kinga: Društvene mreže se usijale od prozivki
Profimedia

Novoizabrana potpredsednica SAD Kamala Haris optužena je na društvenim mrežama da je plagirala priču Martina Lutera Kinga, nakon što su korisnici interneta uočili sličnosti između njegove i njene anegdote.

U intervjuu koji je dala za časopis “El”, Harisova je pričala o svojoj uspomeni koja je slična onoj koju je King pre 56 godina podelio sa “Plejbojem”.

Harisova je izjavila da je tokom prvog marša za ljudska prava bila mala i da se odvojila od roditelja tokom njega, nakon što je ispala iz kolica.

Pročitajte još

– Mama mi je ispričala kako sam vikala i da me je pitala: “Šta želiš? Šta ti treba?”, a da sam joj ja rekla “svobodu” – izjavila je buduća potpredsednica SAD.

Pažljivi čitaoci uočili su da je ova priča veoma slična anegdoti koju je King ispričao 1965. godine u intervjuu za “Plejboj” – o devojčici koja je tokom marša nespretno izgovorila reč “sloboda”.

– Nikad neću zaboraviti trenutak u Birmingemu kada se belom policajcu obratila mala crnkinja, stara sedam ili osam godina, koja je bila na demonstracijama sa majkom. “Šta želiš?”, pitao ju je policajac, a ona ga je pogledala pravo u oči i rekla “so-bodu”. Nije umela ni da izgovori tu reč, ali je znala šta želi. To je bilo prelepo – rekao je King u intervjuu.

Sličnost između ove dve priče prvi je uočio Andrej Demajs, urednik časopisa “Mclean’s”, koji je to istakao na Tviteru i tako pokrenuo komentare nekoliko hiljada ljudi, koji su počeli da ismevaju Kamalu.

Uskoro je otkriveno da Harisova ovu priču nije ispričala samo za “El”, nego da je anegdotu ispričala i u drugim prilikama, a ona se može pročitati i u dve njene knjige. Dok je većini tviteraša bilo smešno što je upotrebila tuđu anegdotu, drugi su je nazvali “brukom Kingovog nasleđa”, dok su se neki prisetili da je i Džo Bajden nekoliko puta optuživan za plagiranje.

Bilo je i onih koji su kroz šalu pokušali da povežu ove dve priče u jednu, sugerišući da je upravo Kamala devojčica o kojoj je King pričao 1965, što nije moguće, jer je ona tada bila beba stara tek godinu dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi