Pogubljena prva žena u Americi posle 1953: Stravičan zločin za koji je kazna bila smrtonosna injekcija

13.01.2021

08:04 >> 10:24

0

Lisa Montgomeri umrla je malo pre dva sata ujutru po lokalnom vremenu u Indijani

Pogubljena prva žena u Americi posle 1953: Stravičan zločin za koji je kazna bila smrtonosna injekcija
Copyright Profimedia

Lisa Montgomeri je prva žena koja je pogubljena u SAD od 1953. godine.

Iako je niz sudskih naloga nakratko blokirao izvršenje kazne, Biro zatvora je sada dao izjavu otkrivajući da je pogubljena smrtonosnom injekcijom.

Montgomerijeva je proglašena mrtvom u 1.31 u saveznom zatvorskom kompleksu u Indijani,  a presuda je izvršena nakon što je američki vrhovni sud ukinuo njeno odlaganje u poslednjem trenutku.

Izvršenje kazne je prvobitno zaustavio sudija u Indijani, zato što je trebalo da utvrdi njenu mentalnu sposobnost.

Montgomerijeva je trebalo da bude pogubljena smrtonosnom injekcijom 12. januara, 17 godina nakon što je ubila 23-godišnju trudnicu Bobi Džo Stimet u Mizuriju.

Nakon vađenja nerođene bebe iz materice, Montgomerijeva je pokušala da je predstavi kao svoju. Nesrećna trudnica je iskrvarila i preminula na licu mesta.

Pravni tim pogubljene tvrdio je da je previše mentalno bolesna da bi se suočila sa pogubljenjem. Rođena sa oštećenjem mozga, Montgomerijeva je u detinjstvu pretrpela seksualno i fizičko zlostavljanje od oca, a majka ju je takođe zlostavljala.

Njeni advokati veruju da je bila psihotična i da nije bila u kontaktu sa stvarnošću u vreme zločina, a njihovo mišljenje podržava i 41 sadašnji i bivši advokat, kao i grupe za ljudska prava, poput Interameričke komisije za ljudska prava.

Pročitajte još:

Međutim, najmiliji Bobi Džo kažu da je ubistvo bilo toliko stravično da je Montgomerijeva zaslužila da bude pogubljena, bez obzira na stanje njenog mentalnog zdravlja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike