Operacija "odbrana Kapitola": Preko 20.000 vojnika u Vašingtonu, strahuje se od napada republikanaca (FOTO+VIDEO)

14.01.2021

21:32 >> 22:29

0

Svuda su postavljeni kontrolni punktovi i stotine naoružanih vojnika, specijalaca, anti-terorističkih snaga i drugih jedinica

Operacija "odbrana Kapitola": Preko 20.000 vojnika u Vašingtonu, strahuje se od napada republikanaca (FOTO+VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Dok se čeka potencijalni napad pristalica Donalda Trampa u danu kada je izglasan “impičment” odlazećeg predsednika SAD, veliki broj trupa Nacionalne garde raspoređuje se širom prestonice Vašingtona.

Ipak, ne očekuje se haos poput onog koji se dogodio 6. januara kada je i šest osoba izgubilo život, već je sve stvar prevencije, navode američki mediji.

Vojni kamioni, borna vozila i vojnici naoružani do zuba na pustim ulicama Okruga Kolumbije su slika koja se može videti ovog 14. januara, a na snazi će biti i narednih dana. Procenjuje se da je trenutno angažovano oko 20.000 pojedinaca.

Podsetmo, Donald Tramp je prvo saznao da je Kongres izglasao “impičment”, a nekoliko sati kasnije da će se suđenje u istoj toj instituciji gde je određen njegovo opoziv, biti održano na dan inauguracije Džoa Bajdena.

Suđenje bi trebalo da počne u sredu, a predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi nije rekla kada će Senatu poslati tekst optužnice.

Da bi Tramp bio osuđen, to jest smenjen sa funkcije, iako u vreme suđenja više neće biti šef države, optužnicu treba da podrži najmanje dve trećine od 100 senatora.

Pročitajte još:

To znači da bi 17 republikanaca trebalo da se okrene protiv Trampa i pridruži demokratama koje imaju 50 članova Senata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike