Al Kapone - okoreli kriminalac i gangster, o čijem se životu priča i posle jednog veka (FOTO)

18.01.2021

20:00 >> 11:11

0

Njegova sedmogodišnja vladavina završila se kada je imao 33 godine, a njegovo kriminalno carstvo je svake godine obrtalo milione dolara

Al Kapone - okoreli kriminalac i gangster, o čijem se životu priča i posle jednog veka (FOTO)
Copyright Profimedia

Gangster, biznismen, muškarac od stila, mafijaš i okoreli kriminalac – najčešći su opisi koji idu uz jednu od najpopularnijih ličnosti 20. veka, Ala Kaponea. Alfons Gabrijel, kako mu je bilo pravo ime, stekao je slavu tokom prohibicije u Americi, a širom sveta postao je poznat kao šef čikaške mafije. Njegova sedmogodišnja vladavina završila se kada je imao 33 godine, a njegovo kriminalno carstvo je svake godine obrtalo milione dolara putem šverca, kockanja i drugih kažnjivih dela.

Prva verzija “Lica s ožiljkom”

Tokom 1932. godine, snimljen je film o Alu Kaponeu, koji je bio faktografski slabo zasnovan. Bila je to prvobitna verzija dobro poznatog i vrlo popularnog filma “Skarfejs”. Film je bio takav hit da ga je reditelj Oliver Stoun kasnije preradio u verziju koju svi danas znamo, a koja je objavljena u decembru 1983. godine.

Međutim, bilo bi neprimereno govoriti o Alu Kaponeu samo kao kriminalcu, jer on nije bio samo to. Važio je za čoveka od stila, a njegovi citati se i dan-danas koriste u najrazličitije svrhe.

“Lice sa ožiljkom”

Al Kapone je rođen kao četvrto dete italijanske emigrantske porodice na današnji dan, 17. januara 1899. godine u Bruklinu. Njegovi roditelji Gabrijel i Tereza Kapone bili su italijanski imigranti. Otac je bio berberin, a majka krojačica. Oboje su rođeni u Angri, gradu u okrugu Selerno.

Još kao mali, pokazivao je sklonost ka agresiji. Sa 14 godina, posle fizičkog obračuna s nastavnikom, napustio je školu i pridružio se lokalnoj uličnoj bandi. Tu je upoznao gangstera Džonija Torija. U jednoj od uličnih tuča zadobio je veliki ožiljak na levoj strani lica, po kojem je postao poznat kao “lice sa ožiljkom”. Pošto ga je njujorška policija tražila zbog ubistva policajca, pobegao je u Čikago kod Džonija Torija, koji je tamo premestio svoj posao.

Torijeva banda je radila za velikog mafijaša Dajmona Džima Kolosima. Prepoznavši u njemu ogroman talenat za poslove podzemlja, Džoni Torio je postao Kaponeov mentor. Usponom na lestvici hijerarhije Al Kapone je postao drugi čovek bande, koja je svoje poslovanje usmerila na kockanje i prostituciju.

Posle uvođenja zakona o zabrani točenja i distribucije alkohola, Torio je pokušao da nagovori Kolosima da krijumčare alkohol, ali Kolosimo na to nije pristao. Na Toriov nagovor, Kapone je ubio Kolosima, a njih dvojica su započela krijumčarenje lošeg alkohola čikaškim krčmama. To im je uspevalo zbog korupcije, jer neki od njegovih snabdevača, pa i sam Kapone, imali su dobre veze u policiji.

U tadašnje vreme, čikaško podzemlje bilo je podeljeno na dve gangsterske grupe. Jedna je bila banda Džonija Torija, a druga Čarlsa Dajona, gangstera koji je krijumčario kvalitetan viski. Torio i Kapone su uspeli da likvidiraju Dajona. Posle nekoliko neuspešnih atentata, Džoni Torio je pobegao iz Čikaga u Italiju, gde se “penzionisao”, ponevši sa sobom 50 miliona dolara, a Alu Kaponeu je ostavio kompletan posao.

Profimedia

Masakr na Dan zaljubljenih

Dana 14. februara 1929. godine, na Dan zaljubljenih, Kapone je izvršio najverovatnije najveći masakr u istoriji američkog podzemlja. Sa članovima svoje bande je tokom jedne večeri poubijao gotovo sve članove suparničke gangsterske grupe. U pokušaju da popravi ugled svog, u javnosti ozloglašenog imena, organizovao je dobrotvorne akcije za decu u čikaškim osnovnim školama. Neke od tih akcija su potrajale i posle njegove smrti.

Iako jedva, postavljen je na Ef-Bi-Ajevu listu traženih osoba, a 1931. godine uhapšen je zbog utaje poreza. Prema presudi suda platio je 30.000 dolara kazne, što je u tadašnje vreme bio ogroman novac. Ono što ga je više pogodilo, jeste kazna od jedanaest godina robije.

Prvobitno je bio zatvoren u zatvoru Atlanta, ali je i dalje uspevao da organizuje svoj posao. Zbog toga je prebačen u zloglasni zatvor Alkatraz, gde mu je zabranjen bilo kakav kontakt sa spoljnim svetom. Bio je među prvim federalnim zatvorenicima Alkatraza. U takvim uslovima je počeo da gubi zdrav razum. Čak je pričao da ga progoni duh izvesnog Džejmsa Klarka, žrtve masakra počinjenog na Dan zaljubljenih.

Smrt najvećeg gangstera

Kapone je pušten iz zatvora u novembru 1939, a potom je podvrgnut višemesečnom tretmanu zbog sifilisa u bolnici u Baltimoru. Posle toga, čuveni gangster je najveći deo vremena proveo daleko od očiju javnosti, pecajući i igrajući karte na Palm Ajlandu na Floridi.

U kasnim četrdesetim godinama prošlog veka, postaje jedan od prvih građana koji dobijaju penicilin, ali je to bilo isuviše kasno da bi se izlečio. U januaru 1947. Kapone doživljava šlog, a potom oboleva od zapaljenja pluća. Umire u svom domu na Floridi 25. januara 1947. godine. Imao je 48 godina.

Sahranjen je na čikaškom groblju Mount Olivet, pored grobova svog oca i braće.

Detalji koje niste znali o Alu Kaponeu

Mrzeo je svoj čuveni nadimak

Kapone se trudio da prikrije svoje lice na fotografijama i govorio je o ožiljku kao o ratnim povredama – iako nikada nije služio vojsku. Pošto je napredovao kao gangster, nadimak Skarfejs – “lice sa ožiljkom”, nadenula mu je štampa, ali je on taj nadimak prezirao.

Kriminalni saradnici su mu se obraćali sa “big felou” (veliki ortak),  dok su ga prijatelji znali kao Snorkija (sleng izraz koji je označavao osobu promućurnog izgleda).

Zarađivali i po 100 miliona dolara

Kapone je proširio “outfit”, kako je voleo da zove svoju organizaciju iz podzemlja, i postao je jedan od najvećih mafijaša Amerike. Po nekim procenama, njegov kriminalni sindikat je donosio godišnje oko 100 miliona dolara, najvećim delom zahvaljajući švercu, a potom kockanju, prostituciji, “reketu” i drugim zlodelima.

Profimedia

Nikada nije optužen za masakr na Dan zaljubljenih

Zločin za koji se govorilo da je počinio na Dan zaljubljenih ostavio je naciju u šoku. Ipak, vlasti su istraživale različite teorije i mnoge osumnjičene, ali uzalud.

Na kraju je preovladalo mišljenje u javnosti da je Kapone, rival Morana, bio planer tih ubistava, međutim, nikada nije bio optužen za to delo i slučaj je ostao do danas nerasvetljen.

Prepoznatljiv stil

Podrazumeva se da je njegov garderober bio pun skupocenih odela, sašivenih od najfinijih materijala, koji su se specijalno uvozili za njega. Za jedno odelo izdvajao je oko 500 dolara, što bi danas bilo oko 6.500 evra. Boje koje je najviše voleo i nosio su: crna, marinsko plava, bež, žuta i ljubičasta. Odela su uglavnom bila trodelna, sa prslukom i širokim reverima. Uz odela je voleo da nosi fedora šešir, najčešće u kontrastnim bojama. Košulje su mu uvek bile bele, a kravate su bile upečatljive i prepoznatljiv deo njegovog stila.

Uloga Eliota Nesa u padu Kaponea je precenjena

Zahvaljujući bestseleru federalnog agenta Nesa, memoarima “The Untouchables” (u prevodu, Nedodirljivi), na osnovu kojih su snimani filmovi i serije, njemu je pripisana uloga ključnog čoveka za pad Kaponea.

Kao agent u doba prohibicije, Nes je sa malom grupom ljudi vršio racije na destilerije i druga mesta koja su bila u vezi sa Kaponeovim švercom širom Čikaga. Zbog toga što su agenti navodno odbili da uzmu mito, štampa im je dodelila naziv “nedodirljivi”. Iako je rad Nesa doprineo optužnici Kaponea za prekršaje u vezi sa prohibicijom, vlada se ipak više usredsredila na krivično gonjenje mafijaša za izbegavanje poreza, i njegova osuda iz 1931. po tim optužbama je ono što ga je poslalo iza rešetaka.

Nes je nastavio službu u Klivlendu, kao upravnik za javnu bezbednost, i neuspešno se kandidovao za gradonačelnika 1947. Posle se potpuno odao alkoholu. Umro je u svom domu u Kudersportu u Pensilvaniji 1957. godine, kada su “Nedodirljivi” i objavljeni.

Najpoznatiji citati Ala Kaponea

“Kada ja prodam alkohol, to nazivaju švercom, a kad ga prodaje gospoda na Lejk šor drajv aveniji, onda je to gostoprimstvo.”

“Sada mi je jasno zašto tigrovi jedu svoje mlade.”

“Ja sam kao svaki drugi čovek. Sve što radim je ispunjavanje željenih zahteva.”

“Nemojte misliti da je moja ljubaznost znak slabosti. Ja sam ljubazan prema svakome, ali kada je neko neljubazan prema meni, slabost nije ono po čemu će me pamtiti.”

“Kapitalizam je ozakonjeni ‘reket’ vladajuće klase.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike