Razbesnela korisnike društvenih mreža: Tereza Mej optužila Džonsona da je naškodio reputaciji Velike Britanije

20.01.2021

13:45 >> 13:49

0

Nekadašnja premijerka iskritikovala je svog naslednika u autorskom tektsu koji je objavljen u jednom od tamošnjih najčitanijih medija

Razbesnela korisnike društvenih mreža: Tereza Mej optužila Džonsona da je naškodio reputaciji Velike Britanije
Copyright Profimedia

Nekadašnja premijerka Velike Britanije Tereza Mej optužila je svog naslednika Borisa Džonsona zbog „napuštanja” moralnog vođenja Ujedinjenog Kraljevstva na svetkoj sceni. Prema njenom mišljenju, Džonsonova odluka da budžet međunarodne pomoći bude manji od 0,7% nacionalnog prihoda smanjila je globalni kredibilitet zemlje.

Mej je svoj stav izrazila u tekstu koji je napisala za „Dejli Mejl”, a u kom je istakla da Velika Britanije treba „da ostane dosledna svojim vrednostima” i da bude svesna da će o njoj suditi na osnovu dela, a ne praznih reči.

Danas će Džo Bajden doći na mesto Donalda Trampa, a Džonson je već unapred izjavio da se raduje radu rame uz rame sa novom administracijom i da se sa izazovima koji dolaze posle kovida može izboriti samo „međunarodnom kooperacijom”.

Sa druge strane, Mej u članku kaže da je Džonson proćerdao međunarodni ugled izabravši da ne ispuni tradicionalni dogovor sa Ujedinjenim nacijama i ne odvoji 0,7% od prihoda države na međunarodni razvoj, nego samo 0,5%. Iz vlade tvrde da ove godine ne mogu da ispune ovaj zahtev zbog pritiska na javne finansije koje je izazvala pandemija.

Profimedia

Džonsonova vlada fokusiraće se na odnos sa novoizabranim predsednikom Džoom Bajdenom, a veliki broj britanskih ministara veruje da će uspostaviti dobru saradnju sa njim.

Mej je istakla i da je Ujedinjeno Kraljevstvo imalo „važnu ulogu u uobličavanju koorperacije u svetu i da bi moralo da ostane dosledno svojim vrednostima”.

– Druge države nas slušaju ne zbog toga što smo, nego zbog onoga što radimo. Svet nam ne duguje istaknuto mesto na svojoj pozornici. Kakva god nam retorika bila, gleda se samo ono što smo uradili. Ako ne radimo ništa, znači da odstupamo od svojih globalnih obaveza – napisala je ona.

Bivša premijerka imala je zategnut odnos sa Trampom, pa smatra da je Bajdenova pobeda na izborima „zlatna šansa” za zapadne demokratije da preokrenu trend apsolutizma u globalnim pitanjima.

Njen napad na Džonsona dočekan je na nož na internetu. Dejvid Kembel Banerman, nekadašnji član Evropskog parlamenta, nazvao je njene opaske „sramnim i netačnim”, dok su drugi korisnici Tvitera optužili Mej da je licemer, ističući da „nije bila mnogo bolja od Džonsona”.

– Takmiči se sa Blerom za titulu „najpreziraniji premijer”. Zašto ne mogu da prihvate da su ih glasači odbacili, da je njihovo vreme prošlo i da se povuku dostojanstveno? – glasi jedan od tvitova.

Drugi smatraju da je njen napad na Džonsona „patetičan”, podržavajući njegovu odluku da globalna pomoć bude manja tokom pandemije kako bi „novac bio bolje iskorišćen na Britance”.

Drugi su, ipak, stali u njenu odbranu, ističući da je tokom njenog mandata vlada bolje funkcionisala nega sad.

– Ona nije bila sjajna, ali u poređenju sa Džonsonom, bila je neverovatna – napisao je jedan od korisnika.

Pročitajte još

Došavši na mesto premijera u julu 2016, Mej je bila prva koja je morala da se suoči sa posledicama glasanja da Velika Britanija napusti EU. Dogovor koji je ona sklopila sa Briselom odbila je Laburistička partija, a nakon davanja ostavke 2019. Mej je izrazila „duboko žaljenje” što nije uspela da okonča Bregzit.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike