"Pred nama će biti teška godina": Kraj rata ni na vidiku, procurili zabrinjavajući satelitski snimci (FOTO)

23.01.2021

08:00 >> 09:17

0

Američki zvaničnici zabrinuti su zbog dugoročnih ciljeva saveznika Kremlja u Libiji

"Pred nama će biti teška godina": Kraj rata ni na vidiku, procurili zabrinjavajući satelitski snimci (FOTO)
Copyright Ilustracija/Profimedia

Izgradnja ogromnog rova širom Libije, koji su iskopali plaćenici koje podržava ruska paravojna formacija “Vagner”, izaziva bojazan da se strani borci neće povući iz zemlje do subote, kako insistira mirovni sporazum uz posredovanje UN-a.

Američki zvaničnici takođe su zabrinuti zbog dugoročnih ciljeva saveznika Kremlja u ovoj razorenoj državi. Jedan obaveštajni zvaničnik primećuje da je rov znak da se “Vagner”, koji, kako je rekao zvaničnik ima najveće globalno prisustvo u Libiji, “dugoročno nameštao”.

Rov, koji se proteže desetinama kilometara južno od naseljenih obalnih područja oko Sirta, prema uporištu Al-Jufra, pod kontrolom “Vagnera”, može se videti na satelitskim snimcima, a pojačan je nizom složenih utvrđenja.

CNN je kontaktirao rusku vladu radi komentara i nije dobio odgovor.

Uzavreli sukob mesecima je napravio podele u Libiji. Međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) u glavnom gradu Tripoliju, koju je podržala Turska, u sukobu je sa Libijskom nacionalnom armijom (LNA) na Istoku, koju je predvodio general Kalifa Haftar, a podržanu od Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovaj nedavni sukob odneo je više od 2.000 života, prema podacima UN-a, i razbio naftom bogatu, strateški vitalnu mediteransku državu. Oktobarskim mirovnim sporazumom, koji su posredovale Ujedinjene nacije, trebalo je da sve strane snage napuste zemlju do 23. januara, što je jedna od niza mera za izgradnju poverenja.

Čini se da su rov i utvrđenja dizajnirani da spreče ili zaustave kopneni napad na područja pod kontrolom LNA na istoku, prolazeći kroz naseljena obalna područja Libije u kojima je bilo najviše sukoba od pada režima Moamera Gadafija 2011. godine.

Rov je, rekao je američki obavještajni zvaničnik, još jedan razlog da “ne vidimo nameru ni pomicanje ni turskih ni ruskih snaga da se pridržavaju sporazuma uz posredovanje UN-a. Ovo može potencijalno izbaciti iz koloseka ionako krhki mirovni proces i prekid vatre. Pred nama će zaista biti teška godina.”

Maxar

Slike pokazuju nagomilavanje odbranih snaga oko vazdušne baze Jufra, a takođe i na jugu kod aerodroma “Brak”, gde su postavljene i utvrđene prividne radarske odbrane.

Klaudija Gazini, iz Međunarodne krizne grupe, rekla je za CNN da je rov “zaista zabrinjavajući”, a da se o njemu “poslednjih nekoliko nedelja govori među diplomatama. To sugeriše da Moskva želi da učvrsti svoje prisustvo u Libiji”.

Pročitajte još:

Gazini je dodala da su se ponavljali izveštaji da su obe strane nastavile da održavaju i grade prisustvo stranih plaćenika, pri čemu je GNA takođe optužena za pojačavanje zaliha vojne opreme, u okviru javnog ugovora sa Turskom za podršku njenim oružanim snagama.

Američki obaveštajni zvaničnik rekao je da je broj plaćenika i na strani GNA i LNA bio relativno dosledan: procenjuje se da je 10.000 plaćenika trenutno u Libiji, navodi se u septembarskom izveštaju AFRICOM-a o tom pitanju.

Portparol LNA, general-major Kaled al-Majoub, CNN-u je potvrdio postojanje rovova, ali ih je opisao kao “privremene” peščane barijere i rovove, na “otvorenom prostoru … za odbranu i borbu”. Negirao je prisustvo 2.000 plaćenika Vagnera i rekao da postoje konsultanti koji su davno najavljeni.

Uprkos embargu na oružje, inspektori UN zabeležili su desetine ruskih letova u Libiju tokom 2020. godine.  U junu je šef odbora za odbranu u gornjem domu ruskog parlamenta Viktor Bondarev rekao da su američke tvrdnje “glupost” i predložio da su to stari sovjetski avioni koji su došli iz Afrike.

Turska vojska je otvorena prema svojoj želji za stalnim prisustvom, objavljujući slike svoje vojske kojoj je GNA održala “baznu odbrambenu obuku” tokom prošle nedelje.

– To je sveobuhvatan napor. Oni grade objekte, dovode osoblje i opremu. Imaju raketne baterije PVO HAVK, radar 3D – rekao je američki zvaničnik.

Satelitske slike luke al-Homs pokazuju manje modifikacije koje sugerišu da se možda priprema teren  za dugoročno prisustvo turske mornarice, što je GNA negirao.

Visoki turski zvaničnik za bezbednost rekao je CNN-u da “i dalje nude vojnu obuku, saradnju i savete … u skladu sa potrebama i zahtevima GNA”.

Hiljade sirijskih plaćenika koje je “preuzela” Turska i podržavala ih u Libiji korišćeni su i drugde, otkrio je američki obaveštajni zvaničnik. Tokom podrške Turske azerbejdžanskoj vladi tokom njihovog nedavnog sukoba sa Jermenijom, avioni su prevezli stotine sirijskih plaćenika u Azerbejdžan, kako bi pomogli turskom savezniku u ratu sa Jermenijom, rekao je američki zvaničnik.

Snage “Vagnera”, koje podržava Rusija, nameravaju da Moskvi pruže uticaj, ali ne i odgovornost, rekli su analitičari.

Iako se čini da “Vagnerovo” prisustvo i rov donose prednost za šefa LNA generala Haftara, rusko prisustvo više je usmereno na dnevni red Moskve, nego na podršku Haftara, rekli su analitičari.

Zapadni diplomata rekao je da je Haftaru potreban kontinuirani sukob u Libiji da bi održao relevantnost.

– On će preko noći postati nebitan ako se sukob završi – rekao je diplomata.

Ko su “Vagnerovci”?

Ovi ljudi su nevidljivi u ratnim dnevnicima i izvan su svakog formalnog lanca komandovanja. Koriste samo kodna imena, a naređenja za operacije dobijaju isključivo usmeno i bez ikakve formalne procedure. Zbog toga ih u Rusiji nazivaju ratnicima duhovima. “Vagner” nije deo ruskih vojnih i policijskih snaga, a nema ga ni u registru agencija za pružanje usluga obezbeđenja, pisao je “Komersant”.

Vagner, međutim, nije zvanično registrovan u Rusiji, jer su prema ruskim zakonima privatne vojne kompanije zabranjene. Vagner je registrovan u Argentini, ali ima kamp za obuku u ruskom selu Molkino – isto selo u kome je centar za obuku 10. specijalne brigade ruske Glavne obaveštajne uprave (GRU), glavne vojne obaveštajne agencije ove države.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike