Beznačajna ili "sveznačajna" misija? Tim SZO kreće sa istraživanjem Vuhana uzduž i popreko

28.01.2021

15:14 >> 15:09

0

Autor: A. Bulatović

Vremena ponestaje, a svi članovi tima imaju jednomesečne vize i dve nedelje su pojedene u karantinu

Beznačajna ili "sveznačajna" misija? Tim SZO kreće sa istraživanjem Vuhana uzduž i popreko
Copyright Chinatopix via AP

Tim stručnjaka za koronavirus Svetske zdravstvene organizacije pušten je iz karantina da bi u četvrtak započeo terenski rad u Vuhanu u Kini.

Nakon dve nedelje zatvaranja u hotelu, kao što nalažu kineska pravila za ublažavanje virusa za sve dolazeće putnike, oni će sada započeti “lov na izvor” korona virusa u gradu u kojem su se pojavili prvi poznati slučajevi na svetu.

– Kakve su kontakte imali, kakvo ponašanje imali i da li nas to vodi u drugačiju geografiju? – ocenjuje jedan od stručnjaka iz SZO ekipe.

Taj stav je verovatno isfrustrirao mnoge ljude širom sveta koji veruju da korona virus potiče iz Kine. Mnogi veruju da je pijaca morskih plodova Huanan osnovna nula pandemije. Očekuje se da će to mesto u Vuhanu posetiti tim SZO, ali tržište je zatvoreno i temeljno očišćeno otkako se bolest proširila širom sveta.

Youtube printscreen

Tim SZO će možda uspeti da stekne uvid tražeći detalje, poput načina na koji su uređeni kavezi za životinje na pijaci i koje su životinje prodate. Mnogi su sumnjičavi prema misiji, koju su kineski zvaničnici odložili bez ikakvog jasnog objašnjenja.

Kritičari tvrde da se ne može verovati da će Kina dobiti sve podatke koje je prikupila o smrtonosnom virusu, ali član tima SZO iz Njujorka, kaže da svet treba da bude strpljiv i “da istorija sudi”.

Tim SZO će posetiti “naznačene” bolnice COVID-19 u regionu, a možda i Institut za virusologiju Vuhan, za koji neki veruju da je pravi izvor virusa.

Pročitajte još:

Ipak, vremena ponestaje, a svi članovi tima imaju jednomesečne vize i dve nedelje su “pojedene” u karantinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CBS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike