Nova žrtva Tik-toka: Dečak (9) se obesio u sobi, Italija "na nogama"

28.01.2021

16:19 >> 21:02

0

I u ovom slučaju javni tužilac u Bariju je otvorio istragu prema nepoznatim licima zbog podsticanja na samoubistvo

Nova žrtva Tik-toka: Dečak (9) se obesio u sobi, Italija "na nogama"
Copyright Profimedia

U Italiji još jedno dete preminulo učestvujući u izazovu na društvenoj mreži Tik-tok.

U utorak su i dečaka od devet godina u italijanskom gradu Bariju pronašli roditelji obešenog u sobi. Iako su odmah pozvali hitnu pomoć dečaku nije bilo pomoći.

Sudije su naložile zaplenu svih elektronskih uređaja u kući (mobile telefone majke i sestre, plej stejšn i kompjuter) ne isključujući nijednu pistu. I u ovom slučaju javni tužilac u Bariju je otvorio istragu prema nepoznatim licima zbog podsticanja na samoubistvo, piše RTS.

Italijanski garant privatnosti ličnih podataka naredio je Tik-toku momentalnu blokadu korišćenja svih podataka korisnika za koje nije sa sigurnošću ustanovljeno koliko imaju godina. To je učinjeno po hitnom postupku nakon što je devojčica od deset godina izgubila život u svom stanu u Palermu učestvujući u “izazovu” koju italijanski mediji nazivaju apsurdnom ludošću, pod imenom “Blekaut čelendž”.

Ta vrsta izazova, koja podrazumeva pritisak na karotidnu arteriju do gubitka svesti, na društvenim mrežama se može naći i pod imenom “Pas-aut čelendž” (izazov onesvešćivanja) i “The Game of Choking” (igra davljenja).

To je “igra smrti” u kojoj je potrebno pokazati svoju hrabrost nepoznatoj osobi i svima ostalima koji su upisani u nešto što predstavlja sve samo ne igru.

Pobediti strah kažnjavajući sebe ili druge, balansirajući između života i smrti osećajući bol, od učesnika, koji su najčešće maloletni, traži se da se bave ekstremnim akcijama koje se graniče sa legalnošću.

Preminula devojčica iz Palerma je imala nekoliko profila na Fejsbuku kao i na Tik Toku

Mnoge odrasle osobe u Italiji nisu ni znale da postoje ove vrste igara sve dok devojčica iz Palerma pre nekoliko dana nije izgubila život gušeći se kaišem od bade mantila koji je zavezala za držač peškira u nameri da prati pravila igre na, kako se smatra, Tik-Toku.

Tik-tok je izjavio da “nisu pronašli nikakav dokaz da su objavljeni sadržaji koji su na bilo koji način mogli da ohrabre ovakav gest ali da će pažljivo posmatrati dešavanja na svojoj platformi ne bi li svi korisnici bili na sigurnom.”

Državno tužilaštvo Italije je otvorilo istragu zbog “podstrekavanja na samoubistvo nad nepoznatim osobama” dok istražitelji još uvek vode istragu na kojoj društvenoj mreži je bio lansiran ovaj izazov koji je na žalost koštao života malu Antonelu.

Pixabay

Ono što je sigurno jeste da je njena namera bila da sve to postavi na Tik-Tok. Njen telefon je nađen na komodi u kupatilu. Preminula devojčica iz Palerma je imala nekoliko profila na Fejsbuku kao i na Tik Toku. Policija istražuje da li ju je neko kontaktirao direktno ne bi li je nagovorio da učestvuje u ovoj ludoj igri.

Više od 30 odsto korisnika Tik-Toka su maloletnici, najčešće oni koji imaju manje od 14 godina.

Pročitajte još:

Uvesti stože mere

“Svi mi smo deo rijaliti šou-a koji od nas traži performanse vredne divljenja, one koje će nam omogućiti najviše bodove. Svi smo učesnici, saučesnici i žrtve istovremeno. Društvene mreže su samo dovele do toga da se bine i scene multipliciraju do beskraja – izjavio je psihoterapeut Kalođero Lo Pikolo komentarišući za italijanske medije Antonelinu smrt.

Advokat Elizabeta Aldrovandi, predsednik Nacionalnog udruženja podrške žrtvama izjavila je za medije da su potrebne mnogo strožije mere koje će sprečiti pristup svima koji nemaju dovoljan broj godina i koje će efikasno sankcionisati sve one koji objavljuju i dele sadržaje koji pozivaju na nasilje i samo povređivanje.

“Kako to da jedno dete od 10 godina ima svoj profil na Tik-Toku obzirom na to da njihova pravila dozvoljavaju upisivanje onih koji imaju više od 13 godina? Pravila koja očigledno nisu pod kontrolom i dovoljno je lagati o godinama i upisati se. Društvene mreže nisu igračke za decu već virtualni svetovi bez kontrole gde se nalaze video zapisi i slike koji nisu za decu jer oni ne mogu da razumeju ni sadržaj ni posledice koje će ih zadesiti ako budu učestvovali u igrama i izazovima. Roditelji bi morali da kontrolišu koga prate njihova deca i ko su njihovi pratioci”, dodaje Aldrovandi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike